Auto

Guvernul Ponta vrea să restituie 400 mil. euro din taxa auto

Guvernul Ponta vrea să restituie 400 mil. euro din taxa auto

Foto: Marian Buga

Autor: Bogdan Alecu

15.08.2012, 00:05 1147

Executivul este obligat să restituie celor care au plătit în 2011 taxa de de poluare o diferenţă de 400 de milioane de euro, încasaţi ilegal la acea vreme de către Guvernul condus de Emil Boc "În acest moment, statul român are de plătit cetăţenilor români 400 mil. euro încasaţi ilegal în 2011 de către Guvernul României.

De asemenea, Guvernul are o procedură de infringement începută de către Comisia Europeană pentru că guvernul Boc a adoptat o legislaţie considerată ca fiind împotriva normelor europene", a spus premierul Victor Ponta în cadrul declaraţiilor susţinute la finalul şedinţei de guvern de ieri. Ministerul Mediului a atras ieri atenţia cu privire la necesitatea de reglementare, pe baze corecte, a taxei auto, pentru a evita declanşarea unei proceduri de infringement de către UE. Primul-ministru a declarat săptămâna trecută că Executivul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituitătaxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor.

"Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol ale cetăţenilor români care îşi cernapoi banii încasaţi ilegal să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor", a spus Ponta. La începutul acestui an, guvernul estima că plăţile totale către proprietarii de maşini care vor solicita restituirea unor diferenţe din taxa auto nu vor depăşi 200 mil. lei (aprox. 48 mil. euro), potrivit declaraţiilor de atunci ale lui Laszlo Borbely, fostul ministru al mediului, care sublinia că suma totală de restituit "depinde de cetăţenii care vor veni şi vor cere".

La începutul acestui an taxa de poluare a fost modificată pentru a cincea oară consecutiv de la introducerea acesteia la 1 ianuarie 2007, valoaarea acesteia fiind micşorată cu 25% faţă de cea de anul trecut. Mai mult, s-a dat posibilitatea ca în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acesteia, proprietarii de maşini să poate solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre cele două.

Pe de altă parte, în condiţiile, singurele diferenţe ce pot fi restituite sunt cele de la nivelul anului 2011, în condiţiile în care diferă normele de poluare luate în calcul. Tot la începutul acestui an Guvernul Boc dorea şi taxarea maşinilor înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 la prima tranzacţie a acestora, măsură care însă a fost amânată pentru anul viitor, în condiţiile în care maşinile mai vechi de această dată ar fi devenit nevandabile datorită taxei care depăşea o treime din valoarea automobilului.

Pe de altă parte, la acea vreme Guvernul Boc miza pe o balanţă pozitivă a Fondului pentru Mediu, prognozând o creştere cu 336 mil. lei a veniturilor prin taxarea maşinilor înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007, care însă nu s-a mai realizat, şi o scădere de 240 mil. lei a sumelor de încasat ca efect al reducerii taxei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO