Auto

Importatori auto sub lupa Concurenţei: investigaţii pentru practici care ar fi limitat reparaţiile în afara reţelelor autorizate

Importatori auto sub lupa Concurenţei: investigaţii...

Autor: Bogdan Alecu

20.05.2025, 14:30 228

Consiliul Concurenţei investighează posibile practici anticoncurenţiale în rândul a şase mari importatori auto din România, care acoperă aproximativ 70% din parcul auto naţional. Autoritatea suspectează că aceştia ar fi restricţionat concurenţa pe piaţa reparaţiilor şi a pieselor de schimb, prin clauze contractuale care limitează opţiunile proprietarilor de vehicule.

Consiliul Concurenţei a declanşat şase investigaţii sectoriale în domeniul auto, vizând comportamentele unor importatori de top pe piaţa serviciilor post-vânzare. Autoritatea suspectează existenţa unor înţelegeri între aceşti importatori şi reţelele lor autorizate, care ar putea limita accesul altor actori la piaţa reparaţiilor şi a pieselor de schimb pentru autoturisme.

Investigaţiile, iniţiate din oficiu, vizează potenţiale practici restrictive prin care clienţii ar fi constrânşi să efectueze reparaţii şi întreţineri exclusiv în reţelele autorizate sau să folosească doar piese originale, sub ameninţarea pierderii garanţiei vehiculului – chiar şi în cazul unor intervenţii neacoperite de garanţie. Acest mecanism, dacă va fi confirmat, ar putea constitui un abuz de poziţie dominantă şi o încălcare a legislaţiei în materie de concurenţă.

„Garanţia unui autovehicul nu ar trebui condiţionată de realizarea unor lucrări care nu intră în garanţie şi care sunt plătite de proprietar doar în cadrul reţelelor autorizate sau cu utilizarea exclusivă a anumitor piese de schimb. O astfel de practică este nocivă pentru concurenţă şi prejudiciază clienţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

În vizorul autorităţii se află şase importatori auto activi pe piaţa românească:

@ BMW România SRL
@ Porsche România SRL
@ Mercedes-Benz România SRL
@ Hyundai Auto România SRL
@ Renault Commercial Roumanie SRL / Automobile Dacia SA
@ Euro Inter Trade Corporation SRL
Aceşti jucători reprezintă, direct sau prin brandurile distribuite, aproximativ 70% din parcul auto activ în România. Portofoliul investigat cuprinde mărci consacrate precum Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen şi Volvo.

Inspecţiile s-au derulat în regim inopinat şi au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti. Autoritatea a căutat documente, contracte şi corespondenţă relevantă pentru a clarifica dacă au fost impuse în mod abuziv limitări privind reparaţiile în afara reţelei sau utilizarea pieselor neoriginale.

Este important de menţionat că efectuarea acestor inspecţii nu echivalează cu o constatare de vinovăţie. Totuşi, în cazul în care investigaţiile se vor finaliza cu constatarea unor practici anticoncurenţiale, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri anuală. Singura excepţie o reprezintă firmele care aleg să coopereze cu autoritatea prin programul de clemenţă, ce poate duce la imunitate sau reduceri semnificative ale sancţiunilor.

Investigaţia Consiliului vine într-un moment în care consumatorii se confruntă cu costuri tot mai ridicate pentru întreţinerea vehiculelor, iar industria auto se află într-un proces accelerat de transformare, marcat de electrificare, digitalizare şi presiuni asupra reţelelor de distribuţie şi service.

Analizând posibilele implicaţii, măsurile vizează nu doar protejarea concurenţei, ci şi stimularea pieţei libere în beneficiul clienţilor finali, care ar trebui să aibă dreptul de a alege unde şi cu ce piese îşi repară maşinile, fără a fi penalizaţi nejustificat.

Pentru sectorul auto, aceste investigaţii pot constitui un semnal de reconfigurare a relaţiilor dintre importatori şi piaţa post-vânzare, într-un context în care transparenţa, competiţia şi protecţia consumatorului devin tot mai relevante.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels