Auto

În anul căilor ferate, UE a lansat un tren care străbate şi uneşte întreaga Europă. Va trece şi prin România

În anul căilor ferate, UE a lansat un tren care...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.09.2021, 00:02 3637

Lisabona, Madrid, Bordeaux, Roma, Innsbruck, Viena, Zagreb, Belgrad, Skopije, Atena, Ruse, Giurgiu, Copşa-Mică, Varşovia şi mai departe, de-a lungul şi de-a latul Europei, până înapoi în vest, la Paris.

UE vrea să facă transportul pe calea ferată mai atrăgător pentru companii şi pasageri deopotrivă până la sfârşitul acestui deceniu.

Connecting Europe Express a plecat deja din Lisabona şi merge în direcţia cea bună pentru a netezi legăturile problematice, scrie Deutsche Welle.Traseul de ieri i-a adus pe călători pe meleaguri  italiene după ce aceştia au avut în ziua anterioară un itinerariu perfect al vinului francez.

Connecting Europe Express a pornit într-o călătorie de 20.000 de kilometri ca ambasador al aspiraţiilor feroviare europene, dar şi ca detector de probleme. Iar prima nu s-a lăsat mult timp aşteptată. La graniţa cu Franţa a fost nevoie de un tren nou din cauza diferenţei de encartament. Distanţa dintre şinele de tren este cea mai veche problemă pentru trenurile europene internaţionale. Zeci de reţele s-au dezvoltat independent şi încă interacţionează doar marginal, iar acest lucru se vede în regulile diferite pentru pasageri, în preţuri şi orar.

Însă UE crede că a venit momentul schimbării. Tot mai mulţi călători preferă trenul în locul autobuzului sau avionului. Apar tot mai multe proiecte pilot pentru testarea noilor tehnologii în digitalizare şi automatizare. Connecting Europe Express are ca scop şi evidenţierea avantajelor transportului cu trenul. Călătoria durează o lună şi va fi nevoie de trei trenuri pentru a treversa 26 de state.

Proiectul este punctul culminant al ceea ce UE a numit “anul european al căilor ferate”. Până la sfârşitul deceniului, Uniunea ar vrea să dubleze numărul de rute de mare viteză, eforturile cele mai mari concentrându-se pe conectarea marilor oraşe. Este încurajată astfel forma de transport care în UE produce mai puţin de 1% din gazele cu efect de seră din cadrul sectorului de profil.

Transportul aerian este de patru ori mai poluant. Expresul Connecting Europe ar trebui să intre în România pe la Giurgiu-Ruse pe 17 septembrie,  trenul urmând să treacă a doua zi prin Braşov, Sibiu, Copşa-Mică, Cluj, Oradea, Arad, Curtici şi de acolo mai departe în Ungaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24