Auto

Încă o multinaţională este răpusă de criză: Gigantul de închirieri auto Hertz se pregăteşte să intre în insolvenţă, după ce nu a mai putut să îşi achite datoriile faţă de creditori

Încă o multinaţională este răpusă de criză:...

Autor: Ştefan Stan

23.05.2020, 11:35 6966

Gigantul american Hertz, companie de închirieri auto unde miliardarul Carl Icahn este acţionar principal, se pregăteşte să depună actele pentru insolvenţă, potrivit Financial Times. Compania din Florida s-ar pregăti pentru proceduri după ce nu a reuşit să îşi plătească creditorii la timp de două ori la rând. Iniţial, termenul de plată era la începutul lunii trecute, însă creditorii au acceptat o amânare până pe 22 mai, dată la care din nou compania nu a reuşit să achite suma.

Situaţia Hertz nu este singulară. Măsurile de izolare luate de guverne pentru a preveni răspândirea coronavirusului au dus la probleme majore peste tot în lume la firmele care închiriază maşini. 

Firmele de închirieri auto depind în mare parte de aeroporturi pentru profit, de unde generează aproape 70% din cifra de afaceri. Numărul de zboruri în Europa şi SUA s-a prăbuşit însă odată cu impunerea restricţiilor de circulaţie, în acelaşi timp evaporându-se şi sursa de venit a companiilor de închirieri auto. 

Hertz, care acumulase datorii de 19 miliarde de dolari, a încercat să îşi restructureze business-ul înainte de coronavirus, însă întâmpina dificultăţi majore din cauza competiţiei, precum Uber sau Avis. În aprilie, gigantul a decis să taie 10.000 de job-uri, mai bine de un sfert din forţa de muncă totală din SUA, în încercarea de a reduce impactul crizei.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO