Auto

Indexul OLX al locurilor de muncă. Angajaţii din categoria producţie-depozite-logistică au fost cei mai căutaţi în august. Anunţurile de angajare din această categorie au crescut cu 300% de la an la an

Indexul OLX al locurilor de muncă. Angajaţii din...

Autor: Ramona Cornea

18.09.2021, 21:20 3145

Erol Abdulamit, OLX: „A fost o cerere deosebit de mare pentru categoria de lucrători producţie - depozit - logistică şi personal hotelier - restaurant, determinată de creşterea comerţului electronic şi a industriei HoReCa“ În ceea ce priveşte interesul candidaţilor,  pe primul loc au fost joburile în străinătate, cu o medie de 15 aplicanţi pe un post în august, în creştere cu 13% faţă de luna anterioară La nivel de salarii, liderul lunii august rămâne categoria de joburi în străinătate, cu o medie salarială oferită de aproape de 2.000 de euro.

Angajaţii din categoria de producţie-depozite-logistică au fost cei mai căutaţi în luna august, cu peste 16.000 de anunţuri de angajare postate de companii, conform datelor de pe platforma OLX. Anunţurile de angajare din această categorie au crescut cu 300% de la an la an şi cu 14% faţă de luna precedentă.

Numărul anunţurilor de angajare postate de companii a scăzut în luna august faţă de iulie în şase din top 10 categorii, însă creşterile de la an la an au fost foarte mari pentru anumite categorii, printre care şi cea de lucrători în producţie – depozit – logistică, cu un plus de mai mult de 300% de la an la an, personal hotelier – restaurant, în creştere cu 200%, şi cea de casieri – lucrători comerciali, cu un plus de 80%. „Anunţurile postate de angajatori au scăzut în general în luna august faţă de luna precedentă, având în vedere că este perioadă de vară, iar oamenii au fost în concediu de odihnă. Cu toate acestea, în comparaţie cu rezultatele de anul trecut, toate categoriile de joburi au cunoscut o creştere explozivă, semnalând o revenire la normal pentru piaţa muncii în general, după dificultăţi ca urmare a pandemiei de COVID-19.  De asemenea, a fost o cerere deosebit de mare pentru categoria de lucrători producţie - depozit - logistică şi personal hotelier - restaurant, determinată de creşterea comerţului electronic şi a industriei HoReCa, a explicat Erol Abdulamit, product manager în cadrul OLX.

În ceea ce priveşte interesul candidaţilor,  pe primul loc au fost joburile în străinătate, cu o medie de 15 aplicanţi pe un post în august, în creştere cu 13% faţă de luna anterioară. Următoarea categorie din clasament a fost cea de pază şi protecţie, cu un număr mediu de 11,6 aplicanţi pe un post în august,  şi cele din call-center – suport clienţi, cu o medie de 9,6 aplicanţi pe post.

Angajatorii din zona Bucureşti – Ilfov au pus la bătaie  mai mult de 22.100 de anunţuri de angajare în luna august 2021, în creştere cu circa 86% faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu 4% faţă de luna iulie din 2021.

La mare distanţă de regiunea Bucureşti-Ilfov, în topul judeţelor cu cele mai multe anunţuri de angajare postate de companii au fost Braşov, cu circa 4.500 de anunţuri, Cluj, cu peste 4.400 de anunţuri postate de angajatori, şi Constanţa, cu peste 3.400 de anunţuri de angajare postate pe platforma OLX. Braşovul a înregistrat şi el o creştere semnificativă a numărului de anunţuri de angajare postate de la an la an, de 102%.

Ofertele de muncă pentru bone – menajere au fost şi în luna august pe primul loc în clasamentul celor care se ocupă cel mai repede.  Astfel, un post din categoria bone-menajere a fost ocupat în circa 14 zile în luna august, iar podiumul clasamentelor ofertelor de muncă ce s-au ocupat cel mai repede a fost completat de joburile din categoria alte locuri de muncă – cu o medie de 16 zile – şi de cele din personal administrativ – secretariat, care s-au ocupat în circa 18 zile în luna august a acestui an.

Munca în străinătate a rămas în fruntea clasamentului celor mai bine plătite categorii de joburi şi în luna august, cu o medie a salariului net oferit de peste 1.900 de euro în luna august 2021, categorie urmată de cea de şoferi-servicii auto-curierat, cu 1.060 de euro net şi cea de agenţi – consultanţi şi de cea de ingineri - meseriaşi – constructori, cu un salariu mediu oferit de 860 de euro în august.

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunţuri active şi o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Categoria "Locuri de muncă" însumează peste 70.000 de oferte active şi peste 1,2 milioane de utilizatori activi lunar. Pe OLX se găseşte o gamă largă de categorii printre care electronice şi electrocasnice, maşini, proprietăţi imobiliare, obiecte de vestimentaţie sau pentru casă şi grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât şi din aplicaţiile mobile pentru iOS şi Android.