Auto

Infrastructura românească stagnează de ani buni: Nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire a drumurilor în perioada 2013-2015

Infrastructura românească stagnează de ani buni: Nu...

Autor: Corina Zamfir

20.07.2017, 20:20 260

Infrastructura din România nu a înregistrat nicio îmbunătăţire în perioada 2013-2015, lungimea drumurilor publice rămânând aproape la fel, respectiv 84.709 km în 2013 şi 85.920 km în 2015, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Deviaţia 2015/2014 a fost de 0,86%, în condiţiile în care creşterea PIB în aceeaşi perioadă a fost peste nivelul potenţial.

De asemenea, lungimea autostrăzilor din România (747 km) reprezentă sub 1% din totalul kilometrilor de drum în 2015.

„Analiza sectorului transporturilor reconfirma ceea ce Coface a subliniat in mod repetat: o evolutie relativ buna, insa care nu este suficienta pentru a imbunatati semnificativ structura companiilor si a le asigura sustenabilitatea. In continuare, vedem dezechilibre perpetuate prin utilizarea resurselor pe termen scurt pentru investitii si achizitii de active, ceea ce face ca aceste companii sa fie expuse unor socuri in asigurarea lichiditatilor. Viteza cu care se succed ciclurile economice obliga companiile  sa fie mult mai realiste in abordarea strategiei financiare, riscand sa fie prinse in ofsaid daca nu isi gestioneaza coerent resursele”, a mentionat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania. 

Toate companiile care activează în sectorul transporturilor rutiere de mărfuri înregistrează venituri în creştere, care se regăsesc în profituri insuficiente, conform aceluiaş studiu.

Investiţiile în retehnologizare reprezinta 39% din totalul activelor, semnificativ peste dinamica uzurii acestora pentru al patrulea an consecutiv, impactul  fiind uşor vizibil prin prisma unei creşteri sensibile a profitabilităţii consolidate. Companiile din sectorul analizat au menţinut nivelul ridicat al creditului furnizor, durata medie de plată a acestora fiind de 112 de zile, în timp ce creanţele sunt colectate la 88 de zile.

În studiul Coface au fost cuprinse 31.363 de companii din transporturi care au depus declaraţii financiare în 2015.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor Publice, firmele care au domeniu principal de activitate “Transporturi rutiere de marfuri” au generat în 2015 o cifră de afaceri totală de 34,28 mld. lei, în crestere cu 13% comparativ cu anul anterior. De remarcat faptul că mare parte din avansul veniturilor este generat de companiile deja existente pe piaţă. Totuşi, 38% din firmele din sector au raportat venituri în scadere, în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO