Auto

INS: Producţia industrială a crescut cu 4% în primele 5 luni din 2018

INS: Producţia industrială a crescut cu 4% în primele...

Autor: Dan Straut

12.07.2018, 10:06 92

În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială a fost mai mare cu 4% ca serie brută, respectiv cu 5,7% ca serie ajustată sezonier, arată datele comunicate joi de Institutul Naţional de Statistică - INS.

„În perioada ianuarie-mai 2018, comparativ cu perioada similară din 2017, producţia industrială - serie brută - a fost mai mare cu 4%, ca urmare a creşterilor industriei prelucrătoare (+5,1%) şi industriei extractive (+1,9%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,7%”, arată un comunicat al INS.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada analizată - a crescut cu 5,7%, susţinută de creşterile industriei prelucrătoare (+6,9%) şi industriei extractive (+2,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%.

Potrivit INS, în luna mai 2018, producţia industrială - serie brută - a crescut faţă de luna precedentă cu 9,4%, datorită creşterilor din industria prelucrătoare (+11,9%) şi industria extractivă (+8,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,9%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,4%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-1,8%) şi producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,7%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială - serie brută - a crescut cu 1,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,5%, respectiv cu 2,2%.

Producţia industrială - serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate - a crescut cu 3,6%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+3,6%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au fost mai mici cu 3,5%, respectiv cu 1,5%, mai arată datele INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24
Cele mai citite ştiri