Auto

Întârzierea programului Rabla în 2025 şi presiunea cursului valutar deja îngreunează vânzările de maşini. De partea cealaltă, Ford mizează pe Puma Gen-E, primul autoturism electric produs în România, pentru a impulsiona cererea

Întârzierea programului Rabla în 2025 şi presiunea...

Autor: Bogdan Alecu

12.05.2025, 17:00 8565

Programul Rabla, esenţial pentru stimularea vânzărilor de vehicule electrice, a devenit în 2025 o frână temporară pentru întreaga piaţă auto din România  În timp ce clienţii aşteaptă activarea bugetului pentru a beneficia de ecotichetul de 7.400 de euro, dealerii sunt nevoiţi să gestioneze costuri suplimentare generate de stocurile deja contractate. În paralel, deprecierea leului pune o presiune suplimentară pe preţurile afişate în euro, ceea ce ridică noi provocări pentru accesibilitatea maşinilor electrice.

Programul Rabla Plus, lansat cu scopul de a accelera trecerea spre mobilitatea electrică, generează în 2025 o serie de blocaje care afectează întreg ecosistemul auto. Potrivit Roxanei Capătă, managing director al Ford România Services, atât vânzările de electrice, cât şi cele de maşini termice sunt blocate de lipsa unui calendar predictibil privind activarea bugetului, clienţii amânând decizia de achiziţie.

„Clienţii sunt deja familiarizaţi cu acest mecanism şi aşteaptă activarea ofi­cială a Rabla pentru a putea bene­ficia de ecotichet. Întârzierea are un impact negativ major asupra dealerilor, care au deja maşinile în stoc şi trebuie să suporte costuri supli­men­tare de finanţare“, afirmă Roxana Capătă.

În ciuda intenţiilor declarate de a sprijini tranziţia către maşini cu emisii reduse, programul Rabla s-a transformat într-un blocaj comercial în perioada de aşteptare a bugetului. Potrivit Ford, acest mecanism face ca majoritatea clienţilor să amâne decizia de achiziţie, în special pe segmentul electric.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro