Auto

Italienii au luat Dacia în vizor: Fiat vrea să lanseze un brand low-cost care sa concureze cu marca românească

Italienii au luat Dacia în vizor: Fiat vrea să lanseze un brand low-cost

Autor: Bogdan Alecu

05.02.2013, 17:41 1384

Fiat ia în calcul lansarea unui sub-brand low cost care să concureze cu marca Dacia deţinută de Renault, a declarat CEO-ul Grupului Fiat Sergio Marchionne, citat de publicaţia de specialitate Automotive News Europe.

"Ne întrebăm dacă există spaţiu pentru un brand low-cost cum este Dacia în lumea Fiat", a declarat Marchionne. Dacă va fi aprobat proiectul, cel mai probabil va fi produs în afara Europei pentru a obţine costuri de producţie cât mai mici. Fiat dispune de capacitate de producţie la uzinele din Italia, însă Marchionne a subliniat că nu se poate obţine un profit acasă din producţia unei maşini care s-ar vinde în Europa pentru 7.450 de euro. El a declarat că Fiat analizează capacitatea sa de a produce în afara Europei pentru a vedea dacă un brand low-cost este sau nu viabil.

În portofoliul său grupul Fiat deţine deja marca Innocenti, un brand cumpărat în 1990, celebru pentru maşinile din anii 70 desenate de Bertone.

Ideea unui brand low-cost este analizată de Fiat de cinci ani, timp în care astfel de proiecte au mai fost lansate şi de francezii de la PSA Peugeot Citroen, concretizate anul trecut prin lansarea modelelor Peugeot 301 şi Citroen C-Elysee.

Un alt constructor care va lansa un brand low-cost este Nissan, care va readuce la viaţă marca Datsun pentru pieţele din India, Rusia şi Indonezia începând cu 2014, în timp ce Volkswagen a anunţat ca lucrează la un automobil care să coste între 5.000 şi 10.000 de euro şi care să fie comercializat în China.

Cu toate că Dacia produce la Mioveni şi Tanger maşini low-cost, accesibile tuturor, marja operaţională este estimată de cei de la Morgan Stanley la 9%, similară mărcilor premium, constructorul local fiind considerat "vaca de muls" a celor de la Renault.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO