Auto

Ledurile albastre sunt la fel de eficiente precum cofeina pentru combaterea oboselii la volan

Ledurile albastre sunt la fel de eficiente precum cofeina...

Autor: Cătălina Butan

01.12.2012, 14:32 2879

Expunerea constantă a şoferilor la lumină albastră poate fi la fel de eficientă precum cofeina pentru a împiedica conducătorii auto să adoarmă la volan, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători francezi şi suedezi, scrie Daily Mail.

Aceste descoperiri pot pune bazele unui sistem electronic pentru autovehicule
care să împiedice şoferii să adoarmă la volan.

O treime din accidentele mortale de pe autostrăzi sunt cauzate de oboseală şi stări de somnolenţă, care reduc reflexele vizuale ale conducătorilor şi capacitatea lor de atenţie, notează publicaţia britanică.

Lumina albastră sporeşte atenţia prin stimularea celulelor nervoase retiniene. Aceste celule sunt conectate la diferite arii cerebrale care controlează reflexele organismului uman.

Pentru a studia efectul luminii albastre asupra şoferilor în timpul conducerii pe timp de noapte, cercetătorii au montat în bordul unui autovehicul o lampă care emite constant lumină albastră. Un număr de 48 de bărbaţi voluntari cu o vârstă medie de 33 de ani au condus ulterior automobilul, pe o distanţă de 400 de km de autostradă. Fiecare şofer a făcut trei astfel de drumuri, la un interval de cel puţin o săptămână, între orele 1 şi 5 dimineaţa, cu o pauză de 15 minute la jumătatea drumului. În timpul celor trei curse, şoferii au fost expuşi fie la lumini albastre, fie au băut câte două căni de cafea, înainte de drum şi în timpul pauzei. Acestea fie conţineau 200 mg de cofeină fie erau decafeinizate, efect placebo. Cercetătorii au analizat de câte ori conducătorii au depăşit marcajele rutiere care delimitează benzile. Testele au arătat că şoferii expuşi la lumină albastră au depăşit în medie axul drumului de 15 ori, în timp ce conducătorii care au băut cafea cu cofeină de 13 ori iar cei care au consumat cafea decafeinizată de 26 de ori.

Rezultatele arată că expunere continuă la lumină albastră poate fi la fel de eficientă precum cofeina în combaterea oboselii, atât timp cât nu deranjează şoferul. 17% din voluntari nu au făcut testele întrucât erau deranjaţi de lumina albastră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO