Auto

Lovitură de teatru: Guvernul vrea să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină, cu o amânare de 3 luni la motorină. Care este impactul asupra bugetului

Lovitură de teatru: Guvernul vrea să aplice acciza de 7...

Autor: Roxana Petrescu

09.12.2013, 16:20 1446

El a precizat că ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene despre această temă, având consultări cu şi cu Fondul Monetar Internaţional.

Potrivit informaţiilor disponibile, în România se consumă circa 5,7- 5,8 milioane de tone de carburanţi, din care 75% reprezintă consumul de motorină.

Potrivit BP, o tonă de benzină este echivalentul a 1.351 de litri în timp ce una de motorină este echivalentul a 1.192 de litri. Acest lucru înseamnă că într-un an în România se consumă circa 7 miliarde de litri de benzină şi motorină.

Cei şapte cenţi care se vor adăuga de la începutul anului viitor reprezintă un plus la preţul final de circa 40 de bani pe litru, potrivit calculelor ZF care iau în considerare cursul BNR din 1 octombrie 2012, la care s-a anunţat că se vor calcula accizele, TVA-ul de 24% şi inflaţia. Pe scurt, asta înseamnă că pe actualele date, benzina şi motorina se vor scumpi de la anul cu circa 7%, aducând în conturile statului circa 650 de milioane de euro în plus. Din acestă sumă, aproape 490 de milioane de euro reprezintă numai banii care s-ar genera din scumpirea motorinei într-un an. Dacă se amână scumpirea cu trei luni, rezultă că la bugetul de stat nu se vor colecta circa 120 de milioane de euro.

Întrebat de Ziarul Financiar cum va acoperi impactul asupra bugetului, premierul Ponta a declarat că "Liviu Voinea are soluţia. Vom vedea cum va negocia la Uniunea Europeană limitele deficitului".

Premierul nu a precizat dacă deficitul va fi majorat 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO