Auto

Lovitură de teatru: încă o investiţie trece pe lângă România şi merge la vecini. Gigantul german BMW va construi o fabrică de un miliard de euro în Ungaria, unde va produce 150.000 de maşini pe an

Lovitură de teatru: încă o investiţie trece pe...

Autor: Ştefan Stan

31.07.2018, 11:48 7756

BMW va investi 1 miliard de dolari într-o nouă fabrică în Debrecen, Ungaria, unde va constru maşini electrice, potrivit Reuters. Noua fabrică va avea o capacitate de producţie de 150.000 de maşini pe an, şi va fi capabilă să producă atât vehicule electrice, cât şi cu combustie.

BMW susţine că noua investiţie va ajuta la extinderea capacităţii de producţie din Europa, unde se vând aproximativ 45% dintre maşinile grupului, cu 1,1 milioane de unităţi vândute. Până la finalul lunii iunie, BMW Group a crescut în multe pieţe de pe continent, livrările de automobile totalizând peste 560.000 de unităţi - o creştere de 1,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

"Decizia BMW Group de a construi această uzină nouă reafirmă perspectiva noastră pentru o creştere globală. După investiţiile semnificative din China, Mexic şi SUA, acum ne consolidăm activităţile din Europa pentru a menţine un echilibru al producţiei la nivel mondial între Asia, America şi continentul nostru, Europa", a declarat Harald Krüger, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BMW AG. "Europa este cea mai mare locaţie de producţie a BMW Group. Numai în 2018 investim peste un miliard de euro în uzinele noastre din Germania pentru a le actualiza şi a le pregăti pentru mobilitatea electrică."

Oliver Zipse, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru producţie, a adăugat, susţine că  "în viitor, fiecare uzină BMW Group din Europa va fi echipată pentru a produce automobile electrificate, dar şi convenţionale".

Oraşul ungar Debrecen a fost ales în pentru infrastructura foarte bună, legăturile logistice adecvate şi apropierea de reţeua de furnizori. Pe lângă echipa de la uzină, vor fi create numeroase locuri de muncă la furnizori de piese şi servicii, atât în cadrul noii facilităţi de producţie, cât şi în regiune.

BMW Group deţine un birou local în Ungaria din 2004. Anul trecut, materiale şi servicii în valoare totală de 1,4 miliarde de euro au fost achiziţionate din Ungaria.

Cererea ridicată, precum şi lansarea noilor modele au dus la o utilizare ridicată a capacităţii pentru reţeaua de producţie a BMW Group în 2017. Anul trecut au fost produse 2.505.741 de automobile produse pentru mărcile BMW, MINI şi Rolls-Royce, volumele de producţie au atins un nou maxim istoric. Aceste date au inclus 2.123.947 BMW, 378.486 MINI şi 3.308 Rolls-Royce. Uzinele germane ale companiei, care au produs peste un milion de automobile, sunt responsabile pentru aproape jumătate din producţie.

Potrivit comunicatului trimis de BMW, motivele pentru care gigantul german a ales Ungaria includ:

- factori specifici sitului, cum ar fi infrastructura foarte bună şi accesibilitatea excelentă pe şosele, pe calea ferată şi pe calea aeruluiÂ
- conexiuni logistice adecvate şi apropierea de reţeaua de furnizori stabilită
- forţă de muncă cu o înaltă calificare în zona locală.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO