Auto

Lovitură pentru Carlos Ghosn: Renault se pregăteşte să îl înlocuiască pe puternicul executiv de la conducerea companiei

Lovitură pentru Carlos Ghosn: Renault se pregăteşte...

Autor: Departamentul Economic

16.01.2019, 12:32 480

Renault se pregăteşte să îl înlocuiască pe Carlos Ghosn din fruntea companiei, informează BBC, citând rapoarte media.

Carlos Ghosn este arestat în Japonia din noiembrie 2018, pentru abateri financiare. Producătorul auto francez l-a menţinut pe Ghosn în funcţia de director executiv şi preşedinte de când a fost arestat.

Informaţiile legate de schimbarea sa vin după ce un tribunal din Tokyo a respins, marţi, cererea de eliberare pe cauţiune.

Avocaţii lui Ghosn, care neagă acuzaţiile, au declarat că fostul lider al alianţei Renault-Nissan ar putea rămâne în arest luni de zile.

Atât Nissan, cât şi Mitsubishi l-au înlăturat pe Ghosn din funcţiile de conducere deţinute, după arestare.

Guvernul francez, care deţine o participaţie de 15% la Renault, a convocat o şedinţă de consiliu de administraţie pentru a analiza posibilii candidaţi la conducerea executivă a companiei.

Şedinţa consiliului de administraţie ar putea avea loc în acest weekend, potrivit rapoartelor.

Directorul executiv al lui Michelin, Jean-Dominique Senard, a fost menţionat în mai multe rapoarte ca fiind un candidat pentru înlocuirea lui Ghosn în funcţia de preşedinte.

Renault nu a comentat.

Carlos Ghosn a fost acuzat că nu şi-a raportat câştigurile în mod corect timp de mai mulţi ani, dar şi de faptul că a transferat pierderi rezultate din investiţii personale către Nissan.

Detenţia sa îndelungată a atras critici şi a iscat suspiciuni legate de o redistribuire a puterii în cadrul alianţei.

Executivul brazilian a fost socotit anterior un erou în Japonia, pentru că a salvat Nissan, aflat în pericol de a falimenta. În alianţă, Renault a fost considerat principalul partener, din cauza celor 43% din acţiunile Nissan pe care le deţine, în ciuda faptului că vinde mai puţine vehicule. Participarea Nissan la Renault este de numai 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO