• Leu / EUR4.9211
  • Leu / GBP5.7073
  • Leu / USD4.6615
Auto

Mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Cluj, audiaţi de comisia de anchetă a Ministerului Transporturilor

Mai mulţi angajaţi ai Aeroportului Cluj, audiaţi de comisia de anchetă a Ministerului Transporturilor

Autor: Szasz Jutka, Vasile Măgrădean

08.01.2016, 13:12 219

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, David Ciceo, a declarat, vineri, corespodentului MEDIAFAX, că au început audierile în cazul avionului companiei Blue Air care a ieşit de pe pistă la aterizare.

"Comisia de la Ministerul Transporturilor a început audierile şi să analizeze datele de la ROMATSA, de la aeroport, de la compania Blue Air. Această investigaţie va stabili, în detaliu, responsablităţile şi cauzele acestui incident. O parte din personalul operaţional al aeroportului a fost audiat, au avut discuţii cu cei de la Blue Air, cu cei de la ROMATSA, urmează să analizeze toate datele. Este şi un dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, a fost un procuror la faţa locului, este o procedură standard. Aeronava implicată în incident a decolat la ora 21.00 spre Bucureşti, fără probleme. Urmare a verificărilor tehnice făcute de Blue Air s-a constatat că nu a suferit avarii şi nu sunt probleme", a spus Ciceo.

Întrebat cum comentează solicitarea Blue Air de a-şi cere scuze pentru afirmaţiile potrivit cărora avionul nu ar fi avut combustibil suficient, Ciceo a spus că nu doreşte să facă nicio declaraţie, întrucât este o anchetă în derulare.

"Nu doresc să comentez cu combustibilul, este anchetă în derulare, există înregistrări ale convorbirilor dintre pilot şi turn, există înregistrări ale convorbirilor dintre turn şi personalul aeroportului, avem înregistrări de pe camerele video, există foarte multe date. Afirmaţiile aeroportului sunt bazate pe documente", a susţinut el.

În ceea ce priveşte licitaţia pentru degivrare derulată de aeroport, David Ciceo a spus că s-au depus vineri ofertele, dar aeroportul dispune de cantităţi suficiente de lichid de degivrare.

"Pe toată suprafaţa pistei s-a împrăştiat material antidegivrant, deci condiţiile de decolare şi aterizare au fost bune, nu a fost gheaţă, au decolat alte şapte avioane, joi dimineaţă, înainte de cursa Blue Air, şi nu au avut probleme. Avem resurse suficiente, suntem pregătiţi de deszăpezire, încă de anul trecut avem cantităţi suficiente de lichid, suntem pregătiţi şi s-a intervenit corespunzător pentru tratatea pistei cu lichid de degivrare. Era un strat de zăpadă de doar trei milimetri", a afirmat Ciceo.

Compania Blue Air a cerut, joi, printr-un comunicat de presă, directorului general al Aeroportului Cluj, David Ciceo, să-şi ceară scuze public şi să-şi retragă afirmaţiile potrivit cărora piloţii companiei ar fi cerut să aterizeze de urgenţă din cauza lipsei de combustibil.

"Avionul a decolat de la Otopeni alimentat cu suficient carburant pentru a efectua misiunea de zbor, pentru a putea survola un timp limitat aeroportul de destinaţie şi pentru a ajunge la un aeroport de rezervă cu cel puţin rezerva minimă legală de combustibil. Cantitatea de combustibil rămasă la bordul aeronavei după aterizare la Cluj a fost de 3.000 de kilograme. Precizăm că în niciun moment în timpul zborului echipajul nu a solicitat aterizarea de urgenţă din lipsa de combustibil sau orice alt motiv. În aceste condiţii, solicităm public ca domnul director general al Aeroportului Internaţional «Avram Iancu» din Cluj, David Ciceo, să-şi retragă declaraţiile eronate şi incriminante la adresa Blue Air şi să prezinte scuze publice pentru dezinformarea deliberata a publicului şi pasagerilor Blue Air", se arăta în comunicat.

Un avion al companiei Blue Air, la bordul căruia se aflau 116 persoane şi care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi dimineaţă, la aterizare, de pe pista Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj, fără să existe persoane rănite.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, declara că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al acesteia, la aterizarea la Cluj-Napoca, de unde trebuia să mai ia pasageri.

"În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului", spunea Ciceo.

De asemenea, David Ciceo preciza că, joi dimineaţă, când la Cluj ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare, iar piloţii avionului le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient.

În urma incidentului, Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" din Cluj a fost închis, mai multe curse aeriene fiind anulate sau având întârzieri. De altfel, trei curse ale companiei Wizz Air, de la Paris, Luton şi Valencia au survolat aeroportul clujean mai multe zeci de minute.

Aeroportul a fost redeschis în jurul orei 14.00, reprezentanţii acestuia declarând că prima cursă care a aterizat a fost cea de la Paris - Beauvais, care trebuia să aterizeze la ora 12.25 şi care a survolat aeroportul clujean mai bine de o oră.

Compania aeriană low cost anunţa că aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 metri suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arăta Blue Air.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Unii pasageri din avion au susţinut că pista nu era curăţată de zăpadă, în timp ce conducerea aeroportului afirma că erau condiţii bune de aterizare.

Controlorii de trafic aerian au informat piloţii avionului Blue Air cu câteva minute înainte de aterizarea la Cluj, cu datele furnizate de aeroport, că pista este acoperită cu zăpadă umedă şi are un coeficient de frânare mediu, a anunţat Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian - ROMATSA.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Cluj au deschis un dosar în care cercetează împrejurările în care avionul companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca, la aterizare.

Potrivit Biroului de informare şi relaţii publice de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la Parchetul Curţii de Apel Cluj a fost constituit, joi, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj.

La locul incidentului au mers un procuror şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj pentru cercetări şi dispunerea măsurilor procedurale necesare.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9211
Diferență: 0,0386
Ieri: 4.9192
Azi: 4.6615
Diferență: -0,5058
Ieri: 4.6852
Azi: 5.7073
Diferență: 0,1949
Ieri: 5.6962
Azi: 4.9963
Diferență: 0,4544
Ieri: 4.9737