Auto

Marii transportatori nu au participat astăzi la grevă: Suntem cu toţii afectaţi, dar analizăm situaţia

Marii transportatori nu au participat astăzi la grevă:...

Autor: Bogdan Alecu

09.12.2013, 20:01 553

Două dintre cele mai mari companii de transport de pe piaţa locală, Lazăr Internaţional şi edy Internaţional Spedition nu au participat la protestul transportatorilor de ieri, dar de asemenea sunt împotriva accizei pe combustibili.

" Camioanele noastre nu au participat la protest, dar fiind coloană formată pe drum, automat au fost prinse în acel ambuteiaj. Dar eu nu am dat ordin la şoferi. Am participat alături de UNTRR (Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri) la intâlnirea de la Ministerul Transporturilor. Ne-au explicat strategia din spatele accizei de 7 eurocenţi şi ne-au spus că majorarea nu va fi atât de mare deoarece petroliştii vor compensa prin scăderea preţurilor, dar noi nu am luat acest lucru în calcul. Acum promit ceva după care nu fac. Sunt discuţii până joi”, a spus Ion Lazăr, cel care deţine firma de transport Lazăr Internaţional.

Profitabilitatea companiilor de transport ar scădea cu până la 20% în cazul în care guvernul va introduce acciza de 7 eurocenţi în motorină, ce va duce implicit la creşterea numărului de transportatori în insolvenţă sau chiar faliment.

„Impactul direct în profitabilitate este de 0,035 de euro per kilometru. Asta înseamnă că dacă transportatorul ar suporta aceste costuri, profitabilitatea lui per kilometru ar scădea cu aproximativ 15-20%. În contracte noi avem inclusă clauza de ajustare automată a preţului în funcţie de motorină. Acest lucru oferă o oarecare protecţie pe termen scurt, deoarece în următorul an contractual, din cauza dezechilibrului dintre ofertă şi cerere, preţurile tind să se regleze în defavoarea transportatorilor”, a spus Mircea Ţiplea, director general edy Internaţional Spedition, una dintre cele mai mari firme de transport de pe piaţa local. Pentru a absorbi acest impact, tarifele ar trebui majorate în medie cu 5%, potrivit directorului edy Spedition. El a subliniat că „per ansamblu starea de insolvenţă care planează asupra întregii industrii de transport se va accentua. Nu participăm la proteste, însă vom respecta coloanele aflate în trafic, acolo unde protestele au loc”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO