Auto

Maşina de 5 miliarde de euro: Ford aduce un al doilea SUV la Craiova ce ar dubla producţia uzinei

Autor: Bogdan Alecu

23.05.2018, 00:07 6616

♦ În urma unor investiţii suplimentare de 200 mil. euro, Ford România va produce începând de anul viitor un al doilea SUV pe lângă actualul Ecosport. ♦ Numărul angajaţilor va ajunge la 5.900.

La zece ani de la preluarea oficială a uzinei de la Craiova, Ford a anunţat că va lansa în producţie în România un al doilea model ce va fi asamblat la uzina din România şi care ar putea dubla producţia spre 250.000 - 300.000 de unităţi.

Mai mult, cu o producţie de acest nivel, Ford România va putea concura de la egal la egal cu Automobile Dacia pentru titlul de cea mai mare companie locală după cifra de afaceri. Dacia a rulat anul trecut afaceri de 5,1 miliarde de euro. Ford s-ar putea apropia de acest nivel dacă şi viitorul model va avea o producţie similară cu a lui Ecosport. Actualul SUV înregistrează o producţie zilnică de 600 de maşini, iar până la finalul anului americanii vor produce în Bănie aproximativ 150.000 de unităţi, dacă menţin ritmul actual, acela care vizează o triplare a producţiei faţă de anul trecut.

„Această nouă investiţie confirmă continuarea evoluţiei ga­mei noastre de modele interesante produse în Europa şi subliniază totodată transformarea complexului de producţie de la Craiova“, a declarat într-un co­municat Steven Armstrong, preşedinte şi CEO Ford Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. „In­cluderea acestui al doilea vehicul în procesul de producţie este o do­vadă clară a flexibilităţii ope­raţionale a fabricii de la Craiova şi reflectă perteneriatele puternice pe care le avem cu furnizorii locali şi cu membrii comunităţii".

Oficialii Ford s-au întâlnit ieri inclusiv cu premierul Viorica Dăncilă şi Lucian Şova, ministrul transporturilor, pentru a le pre­zenta planurile companiei cu pri­vire la Craiova. Uzina de Asam­blare a Vehiculelor a trecut recent prin îmbunătăţiri tehnice semnifi­cative, mai mult de 550 de roboţi fiind instalaţi pentru a spori efici­enţa şi calitatea în secţiile de Vopsitorie, Montaj General şi Caroserie. Lansarea în producţie a unui al doilea model la Ford Craiova va avea un impact direct asupra PIB-ului şi exporturilor României.

Totodată, cu 2 modele şi peste 250.000 de maşini, uzina de la Craiova va atrage noi investiţii din partea producătorilor de componente, iar gradul de integrare ar putea creşte de la circa 30% cât este în prezent pentru Ecosport, la peste 50%, ceea ce va duce la crearea a cel puţin câteva sute dacă nu chiar mii de noi locuri de muncă.

De asemenea, şi producţia furnizorilor deja prezenţi în jurul fabricii va creşte semnificativ. În plus, pe măsură ce producţia de la Craiova va creşte spre capacitatea maximă a uzinei, de 300.000 de unităţi, şi eficienţa acesteia se va majora şi implicit şi salariile angajaţilor, după exemplul celor de la Dacia.

Pe de altă parte, pentru a putea produce peste 250.000 de maşini la Craiova, Ford are nevoie rapid de îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii rutiere şi feroviare. De zece ani guvernul României, indiferent de premier sau partid de guvernământ, nu a susţinut nicio investiţie majoră în infrastructură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO