Decizia Germaniei de a relaxa regulile fiscale şi de a creşte cheltuielile pentru apărare marchează un „moment de cotitură istoric” şi reprezintă o oportunitate pentru Italia de a-şi revitaliza sectorul industrial aflat în dificultate, potrivit ministrului italian al industriei, scrie FT.
Adolfo Urso a declarat pentru Financial Times că noul program de cheltuieli de 1.000 de miliarde de euro al Germaniei va stimula creşterea economică nu doar în Germania, ci şi în Italia, ale cărei regiuni industriale din nord sunt strâns legate de producătorii germani.
„Este un moment de cotitură istorică”, a spus Urso despre decizia Germaniei de a relaxa aşa-numita „frână a datoriei” prevăzută în Constituţie, pentru a permite o creştere semnificativă a cheltuielilor pentru apărare. „Se elimină două tabuuri dintr-o lovitură: tabuul datoriei şi tabuul apărării.”
Producătorii italieni ar putea acum să-şi redirecţioneze activitatea pentru a deservi industria de apărare din Germania şi alte ţări europene, care vor beneficia cel mai mult de acest val de investiţii – ce include şi un fond de 150 de miliarde de euro lansat de Comisia Europeană.
„Trebuie să transformăm nevoia de a apăra mai bine libertatea Europei într-o oportunitate de dezvoltare”, a spus Urso.
„Ne pregătim să transformăm nevoile Germaniei, Finlandei, Suediei, ţărilor baltice, Poloniei şi ale celor de la graniţa estică a Europei într-o oportunitate de dezvoltare pentru noi, cei de la graniţa sudică.”
Economia Italiei a fost afectată de stagnarea prelungită a industriei din Germania – cea mai mare piaţă de export a Italiei. Institutul naţional de statistică, Istat, a estimat în această săptămână că încetinirea Germaniei a redus PIB-ul Italiei cu 0,2% atât în 2023, cât şi în 2024, din cauza cererii slabe pentru exporturi.
Italia este a doua cea mai mare economie industrială a Europei, deşi multe dintre companiile sale se confruntă cu costuri ridicate la energie şi forţă de muncă, cerere slabă şi concurenţă ieftină din China şi alte economii asiatice.
Industria auto — cândva motorul „miracolului” economic italian de după război — a fost afectată în mod deosebit, iar Urso a declarat că producătorii de piese auto au şanse mici de redresare dacă nu încep să se diversifice.
„Lanţul de aprovizionare auto construit pentru Italia şi Europa nu poate supravieţui doar din comenzile de automobile,” a spus el.
Impulsul de a investi mai mult în industria europeană de apărare vine într-un moment în care continentul se adaptează la schimbările de politică externă, în contextul apropierii fostului preşedinte Donald Trump de Rusia şi al ameninţărilor acestuia de a retrage trupele americane şi garanţiile de securitate din Europa.