Auto

Michelin investeşte 1,2 mil. euro în panouri fotovoltaice pentru a reduce cheltuielile cu energia

Michelin investeşte 1,2 mil. euro în panouri...

Autor: Bogdan Alecu

08.11.2022, 12:56 416

Michelin România a demarat un proiect de aproape 1,2 mil. euro în construcţia unui parc fotovoltaic la Zalău, unde compania franceză deţine o fabrică de anvelope.

Compania a accesat grantul acordat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin mecanismul financiar SEE şi Norvegian 2014-2021, în cadrul « Programului de Energie din România», pentru proiectul “Centrală fotovoltaică pentru consumul propriu” care va fi demarat la începutul anului 2023.

Grantul finanţat este în valoare de 506.397 Euro şi reprezintă 45% din cheltuielile necesare proiectului de generare energie pentru consumul propriu, valoarea totală a proiectului fiind 1.125.327 Euro.

Christian von Albrichsfeld, directorul de ţară pentru Continental, declara în urmă cu două săptămâni în cadrul unei conferinţe ZF faptul că industria producătoare de anvelope este una care consumă multă energie, iar scumpirea acesteia pune o mare presiune pe activitate.

Proiectul constă în dezvoltarea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 0.99 MW, în 1.824 de module cu capacitatea de 545 Wp amplasate pe acoperişul unei construcţii din uzina Michelin Anvelope Zalău. Producţia anuală este estimată la 1.041 MWh pe an. Conform estimărilor, proiectul va permite o reducere a emisiilor de carbon de 318 tone pe an. Termenul stabilit pentru finalizarea lucrărilor este data de 30 septembrie 2023.

Obiectivul proiectului este producţia de electricitate pentru consumul propriu pentru punctul de lucru Michelin Anvelope-ZAL, parte din Michelin România S.A., pentru valorizarea surselor de energie regenerabile prin producţia de energie verde şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Compania Michelin este dedicată îmbunătăţirii sustenabile a mobilităţii bunurilor şi persoanelor prin producţia, distribuţia şi comercializarea de anvelope pentru fiecare tip de vehicul. Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România peste 4.500 de angajaţi, 3 fabrici, 2 la Zalău şi una la Floreşti, o reţea comercială şi un centru de servicii partajate. Începând cu anul 2018, Bucureştiul a devenit centru de coordonare a regiunii Europa Centrală (21 ţări).

Cu scopul de a-şi reduce impactul asupra mediului, Grupul Michelin s-a angajat să reducă emisiile de carbon de la toate instalaţiile sale de producţie cu 50% până în 2030 comparativ cu 2010, scopul final fiind de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO