♦ România are în continuare nevoie de investiţii în infrastructura feroviară şi energetică, precum şi în staţii pentru maşini electrice, nu doar de investiţii în autostrăzi ♦ Mai mult, investiţiile mari pot fi susţinute printr-un mediu fiscal predictibil, însă în România cresc taxele „peste noapte“, afectând bugetul marilor companii.
Reducerea risipei şi optimizarea cheltuielilor ar trebui să fie o prioritate pentru executiv, în condiţiile în care acesta a decis la final de 2023 implementarea unui impozit de 1% din cifra de afaceri a marilor companii. De partea cealaltă, factura de energie de la Mioveni vine cu un preţ per kWh cu aproape 50% mai scump decât cel din Spania, explică Mihai Bordeanu, directorul Automobile Dacia, iar în configuraţia actuală a programului Rabla, acesta mai mult aduce costuri suplimentare şi vânzări limitate decât volume suplimentare.
„Noi am plătit taxa. De solidaritate, de 1% din cifra de afaceri. Toate companiile cu afaceri de peste 50 mil. euro au plătit-o. Atunci când a fost introdusă, a fost introdusă cu titlu temporar, adică un an sau doi, însă o astfel de taxare trebuie realizată cu un echivalent. Noi în industrie avem oricum o marjă mică şi ne afectează. Vrem să vedem ceva concret. OK, se investeşte în infrastructura rutieră, dar avem nevoie şi de infrastructură feroviară, iar acolo nu vedem o îmbunătăţire. Trebuie să vorbim şi despre infrastructura de încărcare pentru maşini electrice“, a subliniat Mihai Bordeanu, managing director, Dacia Brand South Eastern Europe & country head.