Cei aproape 47 km din Centura de Sud a Capitalei, între Autostrada A2 şi A1, va costa, potrivit estimărilor Ministerului Transporturilor, 965 de milioane de lei. Din această sumă, până acum ministerul a plătit 60 mil. lei până la finalul lui 2015 şi 133.000 de lei anul trecut.
Anul acesta Ministerul va aloca numai 106 mil. lei, adică puţin peste 10% din valoarea totală a proiectului. Mai mult, potrivit planului, anul viitor nu se va aloca niciun leu, aproape 250 mil. lei în 2019 şi 550 mil. lei în 2020, adică, cel mai probabil, potrivit prognozelor abia peste patru ani se va circula civilizat între cele două autostrăzi prin partea de sud a Capitalei.
De asemenea, pasajul de la Domneşti de pe Centura Capitalei, care ar fi fluidizat traficul într-una din cele mai aglomerate zone din România, este de asemenea abandonat, iar finalizarea sa este amânată pentru după 2020, ceea ce va însemna zeci de milioane de euro pierdute de către companiile de transport care vor avea camioanele blocate în acea zonă.
Pasajul a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe de CNADNR la finalul lui 2015, în condiţiile în care despre un pasaj în acea zonă se discută încă din 2009, iar în 2013, când primarul de atunci, Sorin Oprescu, alături de Victor Ponta, Dan Şova şi Gabriela Vrânceanu-Firea, a anunţat că va fi gata în cel mai scurt timp.
Potrivit proiectului de buget de la Transporturi, din aproape 249 mil. lei cât va costa viitorul sens giratoriu de la Domneşti, anul acesta se vor aloca 5 mil. lei din credite bugetare şi 146,5 mil. lei credite de angajament, iar abia dupa 2020 se vor livra şi restul de 101 mil. lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil în 2021 va fi gata. La trei ani după primul deadline comunicat de compania de drumuri. În ceea ce priveşte planul unei autostrăzi prin partea de sud a Capitalei, care să lege A1 de A2, proiectul este trimis guvernului care se va afla la Palatul Victoria după anul 2021, până atunci actualul cabinet neavând intenţia de a continua proiectul.
Centura ocolitoare între autostrada A1 (Bucureşti - Piteşti) şi DN7 (Chitila) va fi gata, în cel mai bun caz, în prima parte a acestui an, însă deschiderea drumului la două benzi pe sens depinde de companiile de utilităţi. De partea cealaltă, între DN 2 (Afumaţi) - A2 (Bucureşti - Constanţa), în decembrie anul trecut s-a realizat verificarea şi aprobarea proiectului tehnic, acestea fiind urmate de întocmirea documentaţiei de licitaţie. Licitaţia pentru execuţia lucrărilor ar trebui lansată luna aceasta sau în februarie, iar termenul estimat de finalizare este semestrul al doilea al acestui an.
Noul ministru al transporturilor, Alexandru Cuc, spunea că nu promite niciun kilometru nou de autostradă în acest an, cu toate că, cel puţin teoretic, anul acesta ar trebui să aducă cel puţin 100-150 km de drum de mare viteză. În plus, bugetul Ministerului Transporturilor a crescut la peste 13,7 miliarde de lei, faţă de circa 8,5 mld. lei cât era bugetul ministerului în 2016. Din această sumă 4,3 miliarde de lei merg anul acesta către construcţia de autostrăzi şi centuri ocolitoare, buget care creşte de la 1,74 mld. lei cât a avut în 2016.
Potrivit proiectului, obiectivele prioritare ale ministerului pentru anul 2017 şi perspectiva pentru 2018-2020 sunt lucrările la autostrada Constanţa - Nădlac (coridorul IV), finalizarea autostrăzii Lugoj - Deva, finalizarea lucrărilor la autostrada Transilvania; demararea lucrărilor la autostrada Sibiu - Piteşti şi finalizarea autostrăzii Sebeş - Turda. De asemenea, ministerul vrea să continue proiecte „îngheţate“ precum centurile ocolitoare de la Buşteni şi Comarnic, care ar mai elibera traficul de pe Valea Prahovei, dar şi finalizarea altor centuri precum cea de la Suceava, Tg.- Mureş, Bacău, Carei, Mihăileşti (Giurgiu), Tg.-Jiu, Câmpina sau Săcuieni. De asemenea, ministerul vrea să aloce bani în acest an pentru reabilitarea şi modernizarea Transfăgărăşanului şi Transalpinei.