Auto

Moştenirea lăsată de „dictatorul“ Ferdinand Piech, patriarhul familiei Porsche: VW, un imperiu auto mondial cu 12 mărci. Piech a condus VW din 1993 până în 2015

FERDINAND PIECH, Volkswagen

FERDINAND PIECH, Volkswagen

Autor: Catalina Apostoiu

27.08.2019, 20:44 2651

Ferdinand Piech, patriarhul familiei Porsche care a transformat Volkswagen dintr-un constructor auto cu probleme într-un imperiu mondial ce include 12 mărci şi care a devansat GM şi Toyota după vânzări, a decedat la vârsta de 82 de ani.

Piech, inginer talentat, dar fără scrupule, nepotul designerului Beetle Ferdinand Porsche, a fost desemnat în 1999 executivul auto al secolului pentru numeroasele sale realizări, printre care dezvoltarea de autovehicule de lux la Audi în anii ’70, dar şi transformarea grupului VW dintr-un producător auto cu pierderi în anii ’90 în cel mai mare din lume în 2016, scrie Financial Times.

„Fără îndoială, Ferdinand a fost o persoană strălucitoare, un inginer strălucitor şi un lider extraordinar. Nu am fost tot timpul de acord cu stilul său dictatorial de leadership, dar accentul său cădea mereu pe rezultate şi nu accepta nicio scuză pentru eşec“, arată Bob Lutz, fost vicepreşedinte al GM.

Ferdinand Piech şi-a început cariera la Porsche în anii ’60 înainte de a se alătura mărcii VW Audi în 1972, marcă pe care a transformat-o într-un rival credibil al Mercedes-Benz şi BMW.

Piech a condus VW din 1993 până în 2002 înainte de a deveni şef al consiliului de supraveghere până în 2015, extinzându-şi influenţa şi mai mult şi jucând un rol central în includerea Porsche în grupul VW.

În aprilie 2015, cu o jumătate de an înainte ca scandalul Dieselgate să ia amploare, aruncând VW într-o criză care a costat-o până acum peste 30 miliarde de dolari, Piech a fost demis din poziţia de preşedinte într-un conflict cu Martin Winterkorn, pe atunci CEO al companiei.

Patriarhul familiei Porsche a ajuns să-şi vândă deţinerea de 14,7% din cadrul Porsche SE, compania-mamă de familie care deţine o participaţie majoritară în cadrul VW, în aprilie 2017. Ultima sa apariţie publică a avut loc luna următoare, când a participat la întrunirea anuală a acţionarilor Porsche.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO