Auto

Mutare de forţă în industria auto: Renault vrea să fuzioneze cu Nissan şi să cumpere Fiat Chrysler. Francezii vor să iasă din umbra germanilor şi japonezilor şi să creeze un conglomerat care rivalizează cu Volkswagen şi Toyota

Mutare de forţă în industria auto: Renault vrea să...

Autor: Ştefan Stan

27.03.2019, 11:42 2853

Renault îşi propune să reînceapă discuţiile cu Nissan în următoarele 12 luni, ca un prim-pas în crearea unui conglomerat auto major. Planul lor include şi o ofertă de achiziţie pentru Fiat Chrysler, potrivit unui raport Financial Times, citat de Bloomberg. crearea noii alianţe, care va fi condusă de preşedintele Renault Jean Dominique Senard, a crescut încrederea că cele două companii pot înainta procesul de fuziune.

Un nou conglomerat format prin unirea Renault, Nissan, Fiat şi Chrysler ar putea crea un producător auto capabil să concureze împotriva giganţilor precum Volkswagen şi Toyota. 

Fiat Chrysler a anunţat deja că doreşte un parteneriat sau o fuziune, iar preşedintele grupului, John Elkaan, s-a întâlnit cu alţi rivali precum Peugeot, pentru discuţii în vederea unui deal. Acţiunile Renault au crescut cu 3,3% în Paris, în timp ce acţiunile Fiat au sărit cu 3,8% în Milano după anunţ. 

Renault, care deţine 43% din Nissan, are o capitalizare de piaţă de 17,3 miliarde de euro. Nissan, care deţine la rândul său 15% din Renault, are o valoare de aproximativ 35 de miliarde de euro, în timp ce Fiat valorează 20,4 miliarde de euro.