Auto

Nissan cere compensaţii pentru noi investiţii în Marea Britanie

Nissan cere compensaţii pentru noi investiţii în Marea...

Autor: Mediafax

30.09.2016, 14:48 587

Nissan ar putea avea tarife de export pentru maşinile asamblate în Marea Britanie şi plasate pe pieţele Uniunii Europene, în cazul unor negocieri dure ale Brexit-ului. Aceasta este una dintre consecinţele de care se teme şi Carlos Ghosn, directorul executiv al Nissan, care evidenţiază preocuparea de la nivel global ca Marea Britanie să se confrunte cu un "Brexit dificil".

"Dacă vreau să fac o investiţie în următoarele luni şi nu pot aştepta până la finalul Brexit-ului, atunci trebuie să fac o înţelegere cu Guvernul britanic", a declarat Ghosn în faţa reporterilor de la Salonul Auto de la Paris.

Nissan, care construieşte o treime din totalul producţiei de maşini din Marea Britanie la fabrica din Sunderland, va decide la începutul anului viitor unde va construi următorul Qashqai. Mai mult, aproape 814.000 de locuri de muncă din ţară depind de industria de maşini deţinută, în mare parte, de străini, conform Society of Motor Manufacturers and Traders.

Rezultatul referendumului din iunie, din Marea Britanie, a surprins mulţi investitori, producând un haos politic şi financiar şi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi a lirei sterline faţă de dolar, mai scrie sursa citată.

Guvernul condus de Theresa May a încercat să reasigure producătorii că Marea Britanie este deschisă pentru afaceri şi că va ţine cont de părerea lor în timpul negocierilor noilor relaţii comerciale cu Uniunea Europeană.

Ţara este aşteptată să înceapă discuţiile cu Uniunea Europeană la începutul anului viitor, negocierile putând dura doi ani. Încă nu s-a stabilit dacă Marea Britanie va avea acces deplin la piaţa europeană când va pleca.

Vicepreşedintele Toyota, Didier Leroy, a susţinut, joi, că va fi dificil pentru fabricile din Marea Britanie dacă ţara nu va ajunge la un acord de liber-schimb cu ţările din Uniune.

Provocarea pentru noi este ca Marea Britanie să rămână competitivă, deoarece 85% din producţia din Marea Britanie este exportată pe continentul european”, a declarat Leroy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO