Auto

Noi mişcări în industria maşinilor electrice din Europa

Noi mişcări în industria maşinilor electrice din Europa

Autor: Catalina Apostoiu

14.02.2020, 00:05 1844

♦ Comisia Europeană a aprobat pe 9 decembrie ajutoare de stat de 3,2 mld. euro de la 7 ţări membre ale UE pentru cercetare şi inovaţie în domeniul tehnologiei bateriilor.

Gigantul german BASF a ales o unitate în statul german Brandenburg pentru a doua sa fabrică de materiale pentru baterii de maşini electrice din Europa, parte a unui plan de investiţii de 400 de milioane de euro pentru exploatarea pieţei în creştere a autovehiculelor electrice, scrie Reuters.

Guvernul german, nerăbdător să susţină crearea de locuri de muncă în sectorul electromobiliăţii pentru a compensa un aşteptat declin al producţiei de motoare cu ardere internă, va acorda susţinere de stat de peste 100 milioane de euro pentru proiectul BASF, a anunţat ministrul economiei Peter Altmaier.

Comisia Europeană a aprobat pe 9 decembrie ajutoare de stat de 3,2 mld. euro de la 7 ţări membre ale UE pentru cercetare şi inovaţie în domeniul tehnologiei bateriilor.

Bulgaria a anunţat de asemenea că este în discuţii cu producătorul american de maşini electrice Tesla privitoare la o potenţială investiţie într-o fabrică în această ţară, potrivit ministrului bulgar al economiei, Emil Karanikolov, scrie Seenews. „Avem două ambiţii: să producem automobile şi să fabricăm baterii pentru maşini electrice“, a declarat oficialul bulgar.

Acesta a adăugat că Bulgaria ar fi dispusă să înceapă producţia de componente cu Tesla, dar că o unitate de producţie de autovehicule sau baterii pentru maşini electrice ar fi o opţiune mai bună.

Bulgaria speră de asemenea să atragă investiţii din partea constructorului auto sud-coreean Hyundai Motor, a anunţat Karanikolov.

Luna trecută, Tesla a anunţat că intenţionează să deschidă o staţie de încărcare pentru maşini electrice în Plovdiv, prima din Bulgaria, în acest an.

Grecia negociază la rândul său producţia de autovehicule electrice cu producătorul auto german Volkswagen, relatează Novinite.

Ministrul adjunct grec al afacerilor externe Kostas Fragogiannis se întâlneşte cu o delegaţie a Volkswagen pentru a discuta pe marginea unui proiect legat de producţia de maşini electrice.

Guvernul grec consideră promovarea utilizării maşinilor electrice dept o prioritate strategică, relevă site-ul web al ministerului grec al afacerilor externe.

În acest context, o delegaţie a VW vizitează Kavala şi Thassos pentru a analiza potenţialul infrastructurii locale în domeniul producţiei de maşini electrice.

S-a subliniat totuşi faptul că în acest moment discuţiile dintre guvernul grec şi VW sunt la început şi că nu a fost luată încă nicio decizie.

 
AFACERI DE LA ZERO