Auto

O invenţie olandeză poate turna jumătate de km de pavaj rutier într-o zi. Galerie FOTO - VIDEO

Tiger-Stone

Tiger-Stone

Autor: Octavian Calei

16.02.2013, 14:39 22620

Un utilaj inventat de un olandez poate "turna" drumuri de piatră printr-un proces foarte simplu, asemănător rulării unui covor, scrie Daily Mail.

Maşina denumită Tiger-Stone aşază pavelele în timp ce se deplasează lăsând în urmă un drum perfect.

Utilajul este lat cât o şosea, existând în variante de patru, cinci şi şase metri lăţime. Motorizarea este electrică, ceea ce înseamnă că zgomotul produs în timpul funcţionării este foarte redus.

Procesul folosit de utilajul olandezului Henk van Kuijk se bazează pe legea gravitaţiei. Muncitorii nu trebuie decât să încarce cărămizile în maşină utilizând orice tipar dorit. Pavelele alunecă încet pe toboganul maşinii aşezându-se ordonat pe jos.

Drumurile pietruite au fost mereu apreciate pentru durabilitate şi estestică dar au devenit tot mai rare deoarece presupun muncă migăloasă şi intensivă pentru a fi realizate, în comparaţie cu drumurile asfaltate sau cimentate.

În comparaţie cu metoda convenţională, prin care puteau fi aşezate manual între 75-100 de metri pătraţi de cărămizi în fiecare zi, cu ajutorul unui utilaj Tiger-Stone, muncitorii pot realiza 400 de metri pătraţi de drum pavat pe zi.

Creatorul maşinii Tiger-Stone, Henk van Kuijk, este director al fabricii Vanku din Olanda. El s-a hotărât să inventeze utilajul după ce a a ajuns la concluzia că efortul fizic presupus de aşezarea unui drum de piatră este prea mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO