Auto

O nouă marcă de maşini low-cost în Europa: Opel vrea să lanseze modele care să concureze cu Dacia

O nouă marcă de maşini low-cost în Europa: Opel vrea să lanseze modele care să concureze cu Dacia

Autor: Ovidiu Tempea

21.07.2014, 11:51 1851

GM, care se luptă pentru a reveni pe profitabilitate în Europa, vrea să acopere segmentul de entry-level dominat de brandul Dacia, care a speculat cererea puternică a europenilor loviţi de austeritate pentru a deveni producătorul cu cea mai rapidă creştere de pe continent, notează FT.

"Dacia este o mare realizare. GM nu este nicidecum Dacia, dar acest întreg segment low-cost şi entry level este foarte interesant. Ei trebuie admiraţi. Este cert că ne uităm la acest segment", a spus Karl-Thomas Neumann, director executiv Opel, divizia europeană a GM.

Compania americană intenţionează să utilizeze noua linie low-cost pentru a recupera terenul pierdut după decizia costisitoare de anul trecut de a retrage marca Chevrolet din Europa.

"Am avut Chevrolet, care arăta ca o maşina ieftină, dar nu a fost. Credem că este fezabil pentru Opel să vină cu un produs entry-level, mai ales acum, când Chevrolet a fost retras de pe această piaţă", a continuat Neumann într-un interviu acordat Financial Times.

Publicaţia notează că Dacia, deţinută de Renault, a devenit cel mai valoros activ din Europa al producătorului francez. Ca şi în cazul altor producători low-cost, abordarea "fără-fiţe" a rezonat cu sentimentele clienţilor afectaţi de rata înaltă a şomajului, creşterea economică înceată şi reducerile cheltuielilor publice.

Potrivit FT, vânzările modelelor hatchback de 6.000 de lire şi a SUV-urilor de 9.500 de lire, care oferă puţine opţiuni şi dotări minimale pentru a menţine costul redus, au crescut în ultimii doi ani cu 61%, în ciuda faptului că piaţa europeană a scăzut.

GM se gândeşte să lanseze un SUV de dimensiuni mici şi un model mai mic decât Opel Astra într-o plajă de preţ similară celei practicate de Dacia, a mai spus Neumann.

Rivalii direcţi ai Opel, cum ar fi Fiat, PSA Peugeot Citroën şi Ford, au suferit cu toţii în ultimii şase ani în Europa, clienţii orientându-se către variante mai ieftine, cum este Dacia sau brandurile sud-coreene Hyundai şi Kia sau către modele mai mici şi mai ieftine de la producătorii premium, Mercedes-Benz, BMW şi Audi.

FT mai notează că în 2008, brandurile comercializate de GM deţineau 10,4% din piaţa europeană, în timp ce Dacia, Hyundai şi Kia cumulau 4,9%. În prezent, cei trei producători low-cost cumulează 9,1% din piaţă, iar GM a coborât la 7,9%.

AFACERI DE LA ZERO