Auto

O primărie a Capitalei anunţă tarife pentru parcarea pe locurile publice: ”Măsura este una de prevenţie, în sensul că nu ne dorim să fim hingherii şoferilor”

O primărie a Capitalei anunţă tarife pentru parcarea...

Autor: Daniela Timofti, Mediafax

28.12.2018, 10:13 174

Primăria Sectorului 4 va demara, la sfârşitul lunii ianuarie, activitatea de blocare a roţilor autoturismelor care parchează neregulamentar, precizând că din 2019 vor fi introduse tarife pentru ocuparea locurilor publice. Acestea încep de la 1 leu pentru două ore de parcare.

”Măsura este una de prevenţie, în sensul că nu ne dorim să fim hingherii şoferilor. Prima dată, când se blochează roata, deblocarea este gratuită şi i se oferă conducătorului auto informaţii cu privire la noul regulament de parcări publice şi prevederile în domeniul parcărilor de reşedinţă, apoi tarifele vor fi progresive”, a declarat City Managerul din cadrul Primăriei Sectorului 4, Ioan Gâf-Deac.

Potrivit reprezentantului Primăriei, la al doilea incident de acest fel, şoferii contravenienţi vor fi sancţionaţi cu 50 de lei, la al treilea cu 150 de lei, iar de la al patrulea incident tariful de deblocare va fi de 250 de lei.

De asemenea, dacă şoferii vor parca pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi, tariful de deblocare va fi de 200 de lei, iar autoturismul va fi ridicat. Totodată, şi pentru locurile de parcare destinate încărcării maşinilor electrice, vor fi blocate roţile şi va exista un tarif mai mare pentru deblocare, în încercarea de a se face ordine în lucruri.

”În acest an, prin serviciul call center al Primăriei Sectorului 4, apelabil la 021.9441, cele mai multe sesizări primite de la cetăţeni au vizat ocuparea abuzivă a parcărilor de reşedinţă. O dată cu noile reglementări, o mare parte din aceste probleme se vor rezolva. Cât de curând va deveni operaţională şi activitatea de blocare a roţilor, iar ulterior, cel mai probabil din primăvara anului viitor, locuitorii Sectorului 4 vor avea posibilitatea să solicite Direcţiei de Mobilitate Urbană, montarea unor sisteme electronice de blocare a locurilor de parcare”, a declarat Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă.

Potrivit City Managerului, Sectorul 4 are parcări de utilitate publică. Pentru toate aceste parcări, joi, 27 decembrie 2018, s-a aprobat în consiliul Local Regulamentul şi tarifele aferente, astfel încât, din ianuarie, să poată fi administrate şi taxate toate aceste parcări.

”În funcţie de parcaje – pentru că sunt trei tipuri de parcări: cu barieră, pe stradă şi park & ride – tarifele diferă, dar în principiu, intervalul tarifar, în Sectorul 4 va fi de 2 ore şi va costa 1 leu, indiferent de locaţia parcării, mai puţin în park & ride. Deocamdată avem o astfel de parcare, la sol, în zona IMGB şi acolo avem un interval tarifar, de la ora 7.00 dimineaţa, la ora 19.00, la un cost de 3 lei. Ulterior acestei ore, adică după ora 19.00, costul este de 3 lei pe oră, astfel încât să nu încurajăm ca acel loc să devină un soi de parcare de reşedinţă pentru cei din zonă, ci, dimineaţa, acesta să fie cât de liber posibil, astfel încât cei care vin din afara Bucureştiului să parcheze acolo şi să plece cu metroul mai departe, în încercarea de decongestionare a traficului”, a explicat Ioan Gâf-Deac.

Conform reprezentantului Primăriei, în anumite parcaje va exista şi posibilitatea emiterii de abonamente pentru riverani. Cuantumul acestora va fi de 20 de lei pe lună, pentru persoanele fizice şi de 40 de lei pe lună, pentru persoanele juridice. Pe lângă acestea însă, vor fi, pentru zonele comerciale şi locuri în spic disponibile pentru plata pe oră, prin aplicaţie, prin SMS, sau chiar prin parcometre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO