Auto

Patru din zece mărci auto au revenit pe plus

Autor: Bogdan Alecu

19.05.2011, 23:30 907

Peste 20 de mărci auto au înregistrat o creştere în intervalulianuarie-aprilie din acest an, potrivit statisticilor AsociaţieiProducătorilor şi Importatorilor de Automobile, în timp ce alte 30continuă declinul.

Dintre cele care cresc, trei şi-au dublat sau chiar triplatvânzările faţă de perioada similară a anului trecut, în timp cealte 15 au înregistrat creşteri de două cifre. Cele mai maricreşteri au fost înregistrate de mărcile de camioane MAN şi Scania,dar şi de mărci premium şi de lux precum smart, Porsche MINI sauAudi. De partea cealaltă a clasamentului, scăderi de două cifreînregistrează în continuare mărcile de volum precum Fiat (-17%),Dacia (-33%) sau Chevrolet (-35%).

Luna trecută s-au vândut pe piaţa locală aproape 8.500 deautoturisme, în scădere cu 14% faţă de perioada similară a anuluitrecut, în timp ce la nivelul primelor patru luni scăderea a ajunsla 13%, conform statisticilor jucătorilor din piaţă.

Mai mult, dacă în primele două luni ale acestui an piaţa încăera "pe plus", primăvara nu a adus nicio dezgheţare a vânzărilor,ci un recul al acestora, atât martie - când scăderea a fostmotivată de întârzierea programului de casare, cât şi aprilieaducând noi scăderi, într-o perioadă în care în fiecare lunăjucătorii din auto declară că "mai jos de atât nu se poate".

"Există trei motive pentru care programul de casare nu a maiadus o «gură de oxigen» pieţei. Primul îl reprezintă diminuareanumărului de maşini vechi din România faţă de anul trecut, acumfiind posibil să fi rămas maşinile care încă funcţionează şi celedeţinute de proprietari care nu-şi permit o maşină nouă. Al doileamotiv îl reprezintă încrederea consumatorilor în mediul economic,care nu a crescut, iar al treilea, politica de credite a băncilorcare nu s-a relaxat", a spus George Kyriazis, directorul general alToyota România.

În acest context, cel mai puternic avans este înregistrat înmomentul de faţă pe segmentul utilitarelor, acestea crescând cu 11%în primele patru luni ale acestui an, la peste 4.000 deunităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO