Auto

Peste 5% dintre maşinile verificate de RAR în primele 3 luni prezentau pericol iminent de accident

Peste 5% dintre maşinile verificate de RAR în primele 3...

Autor: Ioan Dornescu

21.04.2015, 11:14 242

"La finalul controalelor tehnice desfăşurate în trafic în intervalul ianuarie-martie 2015, Poliţia Rutieră a reţinut 5.699 de certificate de înmatriculare, 204 de permise de conducere şi au fost aplicate 7.721 de amenzi", se arată într-un comunicat al RAR.

Certificatele de înmatriculare pot fi redobândite după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele RAR.

În urma controalelor s-a constatat că mai multe de jumătate dintre vehicule (53,5%) aveau diferite neconformităţi de natură tehnică sau legate de acte.

Din totalul vehiculelor cu probleme, 40,7% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere (proasta funcţionare a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, starea necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare), 7,5% depăşeau nivelul maxim admis de poluare, 1,96% au avut probleme legate de identificare (vehiculul prezentat nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea) iar 3,06% au avut neconformităţi din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecţiei tehnice periodice (ITP expirat sau fals).

Directorul General al RAR menţionează că rezultatele controalelor desfaşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR - Poliţie opresc pentru verificare vehiculele care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Potrivit RAR, numărul vehiculelor care depăşesc nivelul maxim admis de poluare a scăzut cu peste două procente în primele trei luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO