"Momentan Mazda în România are o cotăde piaţă de aproximativ 1%, adică la un nivel similar cu cel deanul trecut.Potenţialul mărcii este de a ajunge la un nivel de 2-3% dinpiaţă, similar cu cel din alte ţări europene. Per total, la niveleuropean aveam aproximativ 1,5% cotă de piaţă, dar sunt şi pieţemai slabe, cum este cazul Franţei sau Spaniei, dar şi pieţeputernice cum este cazul Germaniei sau Austriei", a spus Jerome deHaan.
Pe piaţa locală Mazda a vândut 113autoturisme în primul trimestru al acestui an, în scădere cu 50%faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilorAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile(APIA).
Cota de piaţă a Mazda în primul trimestru,luând în calcul numai autoturismele, a fost de 0,8%, similară cucea înregistrată şi în 2010.
"Pe piaţă nu există estimări că va existaun nou boom, dar nici că se va duce din nou în jos. Acum neconcentră m pentru a ajuta dealerii să înregistreze o creştere aveniturilor din service şi servicii post-vânzare. Atunci cândnumărul de maşini vândute nu creşte, importanţa celor care intră înservice este şi mai mare pentru ca dealershipul să obţină încontinuare profit", a subliniat de Haan.
Potrivit şefului Mazda pe regiune, preţulmediu al maşinilor vândute în Europa în momentul de faţă a crescut,clienţii cheltuind mai mulţi bani pentru o maşină.
"Acum cumpără automobile mai scumpe, maibine echipate decât dinainte de criză. Acest lucru înseamnă căaceştia sunt mai încrezători în viitor decât înainte. Un lucru cares-a schimbat acum este faptul că se obţine mai greu finanţare, decio maşină nu mai este la fel de accesibilă şi nu mulţi au economisitsuficient pentru a cumpăra cash un automobil", a subliniat Jeromede Haan.
Dintre modelele comercializate pe piaţalocală, SUV-ul Dacia Duster a înregistrat creşteri de preţ, care pelângă scumpirea determinată de majorarea TVA-ului de la 19 la 24%s-a scumpit cu peste 200 de euro, cu toate că modelul are deja unan vechime.