Auto

Piaţa de leasing operaţional va creşte în 2014 cu 15%

Piaţa de leasing operaţional va creşte în 2014 cu 15%

Autor: Adrian Dumitrache

25.11.2014, 12:14 314

"Piaţa leasingului operaţional a crescut mai mult decât s-a anticipat la începutul anului, conform rezultatelor la şase luni. Piaţa a crescut pe fondul investiţiilor realizate de companii, dar, la 9 luni, cifrele arată că creşterea leasingului operaţional s-a mai diminuat. Anticipez că până la finele anului se va ajunge la 50.000 de unităţi, în creştere cu 15% faţă de 2014", a spus Ivan, prezent la o conferinţă de specialitate organizată de Ziarul Financiar şi Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO).

Potrivit datelor anunţate de ASLO în luna octombrie, piaţa de leasing operaţional a ajuns după primele nouă luni la 47.000 de unităţi, în creştere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea consemnată în primele trei trimestre a fost efectul scăderii costurilor de utilizare a flotelor auto de către utilizatorii finali şi atragerii de noi clienţi.

În perioada analizată, circa 9.000 de autovehicule noi au fost înmatriculate de către companiile de leasing operaţional, cu aproximativ 1.000 de unităţi mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, având o cotă de peste 15% din totalul înmatriculărilor de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare noi.

"Potenţialul pieţei româneşti de leasing operaţional se ridică la 100.000 de unităţi în următorii ani", a spus Ivan.

Potrivit datelor ASLO, în 2012, ponderea vehiculelor achiziţionate prin leasing operaţional a fost de 13% la un total de 76.177 de vehicule înmatriculate. Un an mai târziu, acest indicator a ajuns la 17,3% la 66.326 de vehicule înmatriculate, estimările pentru acest an indicând o pondere de 17,5% la 70.000 de vehicule inmatriculate.

Prezent la eveniment, şeful LeasePlan România, Bogdan Apahidean, a afirmat că firmele care achiziţionează vehicule în leasing operaţional înregistrează reduceri de costuri semnificative, cu impact pozitiv asupra profitabilităţii.

"Dacă estimăm o rată medie pentru un leasing operaţional la 350 euro şi prin externalizare se poate obţine o reducere a costurilor cu 15%, la o durată medie de viaţă a autovehiculului de 42-45 de luni, vorbim de economii de 1.500 - 2.000 euro. La companiile mari se discută despre zeci de mii, sute de mii de euro", a spus Apahidean.

Directorul general al Alexandros Long Term Rental, Bogdan Ciocâlteu, a afirmat că vehiculele au început să semene cu PC-urile în privinţa dinamici ratei de depreciere.

"După cum se ştie, PC-urile se depreciază rapid ca urmare a evoluţiei tehnologice. Din acest punct de vedere, şi vehiculele au început să semene cu PC-urile. Tehnologiile auto se schimba la 3-4 ani, vehiculele devin mai fiabile, au consumuri de carburant din ce în ce mai reduse şi atunci apare nevoia să le schimbi pe cele actuale. În acest context, merită să iei in calcul şi să utilizezi leasingul operational, care aduce reduceri semnificative de costuri pentru clienţi", a spus Ciocâlteu.

În privinţa problemelor pieţei de leasing operaţional, reprezentantul Fleet Management Services a spus că importurile de vehicule second-hand au un impact major asupra dinamicii afacerilor jucătorilor din acest domeniu.

"Jucătorii din acest domeniu sunt afectaţi de concurenţa neloială a importatorilor de vehicule second-hand, care aduc în ţară maşini cu un istoric necunoscut, în comparaţie cu oferta noastră. Din nefericire, nebunia cu taxa de poluare pare să nu se mai sfârşească şi nu a făcut decât să ajute importatorii de maşini second-hand să facă profituri, care nu sunt impozitate absolut deloc. Statul nu a câştigat niciun ban din activitatea acestor importatori, a pierdut şi din neaplicarea TVA-ului. În plus, jucătorii din piaţa leasingului operaţional au fost nevoiţi să revândă vehicule în pierdere, în condiţiile în care cuantumul taxei de timbru a anulat profitul pe care aceştia se aşteptau să îl obţină din această operaţiune", a spus Ivan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO