Auto

PNL vrea ca Autostrada Unirii să fie construită din bani europeni

PNL vrea ca Autostrada Unirii să fie construită din...

Autor: Diana Grigore

30.11.2018, 12:59 894

„Partidul Naţional Liberal a demarat campania pentru Autostrada Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş, obiectivul principal fiind acela de a determina guvernarea actuală să iniţieze demersurile necesare pentru construirea autostrăzii, absolut necesară pentru dezvoltarea Moldovei. În cadrul campaniei PNL pentru Autostrada Unirii se va desfăşura şi o campanie de strângere de semnături şi distribuire pliante de informare, în condiţiile în care mobilizarea opiniei publice pentru susţinerea construirii Autostrăzii Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş este esenţială. În acest sens, PNL a iniţiat petiţia publică „Autostrada Unirii cu bani europeni” pentru a determina guvernul României să asigure finanţarea autostrăzii din bani europeni, gratis, fără alte costuri ascunse prin formule de tip parteneriat public-privat”, a transmis PNL într-un comunicat de presă MEDIAFAX.

Persoanele interesate pot semna petiţia pe www.pnl.ro/petitieA8.

Liberalii susţin că realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va crea mai multe oportunităţi şi va genera o dezvolare a economiei şi a turismului.

„Construirea autostrăzii Iaşi-Târgu Neamţ-Târgu Mureş este un obiectiv asumat de Partidul Naţional Liberal, care va asigura legătura dintre Moldova şi Ardeal şi Vestul Europei şi va crea premisele pentru a genera locuri de muncă mai bine plătite şi va impulsiona dezvoltarea economică, creşterea investiţiilor, exporturilor şi turismului. Până în acest moment, pentru zona Moldovei, lipsa infrastructurii corespunzătoare a condus la creşterea discrepanţelor şi a decalajelor interregionale, la accentuarea migraţiei şi la o rată şi mai redusă a investiţiilor străine comparativ cu restul ţării, bunăstarea judeţelor din Moldova fiind în mod clar afectată”, a mai transmis PNL.

De asemenea, liberalii solicită Guvernului să transmită Comisiei Europene cererea de finanţare a autostrăzii din bani europeni,

„Potrivit legii promulgate ieri de preşedintele Klaus Iohannis pentru construirea Autostrăzii Unirii, ministerul Transporturilor trebuie să demareze, în 30 de zile, procedurile necesare pentru realizarea autostrăzii. PNL somează guvernarea PSD-ALDE să transmită la Comisia Europeană cererea de finanţare din bani europeni a autostrăzii Iaşi – Tg. Mureş”, au transmis liberalii în comunicatul de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi seara, Legea privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş - „Autostrada Unirii”, afirmând că Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deşi acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani.

"În ajunul Centenarului, am semnat legea „Autostrăzii Unirii”, care consfinţeşte obligaţia statului român de a construi un drum de mare viteză care să traverseze Carpaţii şi să lege două provincii istorice, Moldova şi Transilvania. Am promulgat această lege în cadrul unei ceremonii publice ţinute într-un loc încărcat de simboluri, această sală, Sala Unirii, tocmai pentru a transmite un mesaj cât se poate de clar: la 100 de ani de la înfăptuirea idealului naţional, guvernanţii au obligaţia de a face unirea reală", a declarat Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO