Auto

Prima "Dacia made in China" – Spring Electric va fi produs alături de Renault City K-ZE în China

Prima "Dacia made in China" – Spring Electric va fi...

Autor: Bogdan Alecu

16.10.2020, 12:40 1692

Pentru a livra într-un timp cât mai scurt primul automobil electric Dacia, Grupul Renault va produce noua Dacia Spring în China. Este pentru prima dată când un model sub emblema Dacia este produs în Asia, acesta fiind al treilea Continent după Europa şi Africa.

"Dacia Spring a fost proiectată de Grupul Renault iar producţia va fi realizată în China. China are un întreg sistem rpoiectat pentru dezvoltarea şi producţia maşinilor electrice, iar acolo o putem produce cel mai rapid pentru a o livra pe piaţa europeană", a declarat Mihai Bordeanu, directorul de marketing pentru Dacia în cadrul Grupului Renault.

Dacia are un istoric cu China - în anii 90 Dacia a exportat în China celebrele "papucuri", acestea fiind la acea vreme o sursă importantă de valută, într-o vreme în care leul românesc se devaloriza puternic.

Dacă în anii 90 România exporta Dacia în China, acum o vom importa de acolo.

Lansarea are loc la 2 ani de când Renault prezenta la Paris conceptul K-ZE destinat pieţelor emergente, acesta fiind şi ultimul automobil prezentat de Carlos Ghosn în calitate de preşedinte şi CEO al Grupului Renault. La acea vreme Ghosn declara că piaţa va decide dacă, cum, când şi sub ce brand va veni K-ZE în Europa, la întrebarea adresată de ZF cu privire la posibilitatea de a lansa în Europa crossoverul sub marca Dacia.

Pentru acest lucru, Renault a organizat evenimentul eWays dedicat electromobilităţii, eveniment în care pe lângă Dacia Spring vine şi cu propriul crossover electric al Renault, pe platforma CMF-EV alături de Arkana E-Tech Hybrid, un SUV-coupe cu motorizare hibridă, destinat pieţei europene.

Dacia Spring va fi cel mai accesibil automobil electric de pe piaţa europeană, cu un preţ de sub 20.000 de euro, cel mai probabil de 15-16.000 de euro.

Renault City K-ZE, modelul electric pe care este bazat Dacia Spring, a fost lansat pe piaţa chineză anul trecut. Acesta este produs de compania eGT New Energy Automotive, un joint venture deţinut de Nissan şi Dongfeng din care Renault deţine 25%. Aceeaşi companie va produce pentru început şi Dacia Spring. Anul trecut Renault Dongfeng a anunţat că în China compania va vinde numai maşini electrice.

Renault City K-ZE este un crossover de clasă mini, cu o baterie de 26,8 kWh care în China are un preţ de 9.000 de dolari americani după deducerea bonusurilor. Cel mai probabil şi în România datorită bonusului de 10.000 de euro sau cel mult 50% din valoarea maşinii, Dacia Spring va veni cu un preţ de 7-8.000 de euro.

Lansarea europeană are loc în condiţiile în care segmentul maşinilor electrice a fost singurul care a crescut în 2020, an în care pandemia a ras cel puţin 30% din piaţa auto. În prima jumătate a anului în Uniunea Europeană s-au livrat circa 220.000 de maşini electrice, în urcare cu 22% faţă de perioada similară din 2019.

Având în vedere bateria de 26,8 kWh, cel mai probabil autonomia maşinii va fi de circa 170-200 km, suficient pentru oraş sau o navetă interurbană scurtă. Maşina are 4 locuri şi o lungime de 3,73 m, faţă de 4,09 metri cât are lungime noul Sandero.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO