Auto

Proiect al Ministerului Cercetării: România va permite testarea maşinilor autonome în condiţii reale de trafic

Proiect al Ministerului Cercetării: România va permite...

Autor: Cosmin Pirv

22.04.2022, 11:56 77

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi Ministerul Afacerilor Interne au iniţiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în care se reglementează condiţiile în vederea testării pe drumurile publice, pe trasee prestabilite, a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, România este printre primele ţări din Europa unde va fi posibilă testarea autovehiculelor autonome în condiţii reale de trafic pe drumurile publice, ceea ce va duce la creşterea şanselor ca ţara noastră să devină un hub de digitalizare şi inovare în regiune. Conform documentului, în Romănia deja se cercetează la un nivel avansat tehnologiile care vor deservi transportul în viitor, iar multe companii din domeniul ITC s-au orientat către acest domeniu.

„Sunt bucuros pentru că, în sfârşit, propunerea mea de schimbare a cadrului legislativ este în dezbatere publică”, a declarat Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Iniţiativa a plecat de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă şi s-a identificat nevoia companiilor care fac cercetare şi inovare în domeniu de a-şi dezvolta soluţiile nu numai în mediul controlat de laborator sau în poligon, ci şi în traficul real.

„Este un proiect care arată curaj, dar mai ales deschiderea ţării noastre spre noile tehnologii şi putem atrage companii şi specialişti, România devenind astfel o ţară pionieră în acest domeniu. Este un proiect de inovare in administraţia publică, care deschide drumul către un domeniu al viitorului”, susţin reprezentanţii Ministerului Cercetării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO