Auto

Proiect: Amenzi usturătoare pentru şoferii care vor staţiona în jurul grădiniţelor sau şcolilor

Proiect: Amenzi usturătoare pentru şoferii care vor...

Autor: Alexandru Nanu

26.02.2021, 09:31 3720

Autorităţie vor ca şoferii care vor staţiona, pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ în intervalul orar 07.00-20.00, să fie sancţionaţi cu amenzi de până la 725 de lei, conform unui proiect de lege înregistrat la Senat în această lună.

Marţi, 09 februarie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B20/2021 pentru completarea art.53 din Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi pentru modificarea şi completarea O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Şoferii care vor încălca această reglementare vor fi sancţionaţi cu o amendă din clasa a doua de sancţiuni.

Astfel, în intervalul orar 07.00-20.00, în spatiile special amenajate şi semnalizate de administratorul drumului public vor avea voie sa staţioneze, pe o durată de cel mult 20 minute, autovehiculele care servesc la îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor, fie ca sunt vehicule personale (părinţi), fie că sunt autospeciale de transport al şcolarilor, ale unităţilor after school sau microbuze ale administraţiilor publice private destinate transportului şcolarilor.

Creşterea substanţială şi constantă a parcului auto la nivel naţional a generat o problemă reală în ceea ce priveşte asigurarea numărului de locuri de parcare, precum condiţiile în care se efectuează oprirea staţionarea vehiculelor pe spaţiul carosabil. Fără o reglementare adecvată, copiii, preşcolarii şcolarii sunt supuşi unor riscuri uriaşe în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar şi la traversarea drumurilor prin locurile special marcate. Mai mult decât atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unităţile şcolare şi grădiniţe generează nu numai ambuteiaje şi disconfort, ci pune în pericol venirea şi plecarea de la şcoală a elevilor şi preşcolarilor, conform expunerii de motive.

lasele de sancţiuni sunt:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6 -8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9 - 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO