Auto

ProMotor: Realitatea la pompă: câte "plinuri" fac din salariul minim cei mai săraci oameni din Europa

ProMotor: Realitatea la pompă: câte "plinuri" fac din...

Autor: ProMotor

28.05.2016, 12:35 1224

În România ni se pare ridicat preţul benzinei, luând în considerare veniturile noastre, dar cum este el şi pentru ceilalţi cetăţeni din Uniunea Europeană, după posibilităţile fiecăruia?

Pentru am afla acest lucru am calculat câţi litri de benzină Euro95 îşi poate achiziţiona din salariul minim un cetăţean al fiecărui stat din UE.

Cele mai frumoase sate din lume. Destinaţii pitoreşti, îngheţate în timp, departe de zgomotul şi agitaţia marilor oraşe. Galerie FOTO spectaculoasă

Deşi preţul benzinei nu este un indicator al calităţii nivelului de trai, o comparaţie între veniturile şi posibilităţile cetăţenilor din statele membre UE te ajută să îţi faci o idee despre puterea de cumpărare pe care o are un cetăţean al fiecărei ţări.

Pentru acestă comparaţie am luat preţul pe litru la benzină Euro95, furnizat de Eurostat, şi salariul minim pe economie în ţările UE, furnizat tot de Eurostat. Pentru a defini "un plin", am folosit o valoare de 50 de litri.\

Cel mai colorat maraton: cum arată Color Run de la înălţime. Galerio FOTO. VIDEO

Pentru o comparaţie corectă am luat în considerare preţul benzinei în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (taxe incluse) şi salariul minim din aceste ţări. Vom afla astfel câte plinuri îşi poate face din salariul minim un luxemburghez, un german, un francez, un român sau un bulgar.

Luxemburg

Salariul minim în 2015 era de 1923 de euro, în timp ce preţul pentru benzina Euro95 este de 1,11 euro/litru. Luând în considerare un rezervor cu o capacitate medie de 50 de litri, rezultă că un locuitor al statului Luxemburg care câştigă salariul minim pe economie poate cumpăra 1732 de litri de benzină Euro95, deci în fiecare lună îşi permite 34,6 plinuri la maşină.

Trebuie să încerci! Oaza din subteran: Cafenea, cinema 3D, restaurant la 120 de m adâncime. Galerie FOTO

România

Din salariul minim de 217 euro pe lună, românul îşi poate cumpăra 199 de litri de benzină Euro 95, adică echivalentul a cel mult 4 plinuri de benzină.

Un loc rupt din altă lume şi alt timp. Galerie foto fabuloasă cu cel mai scump hotel de pe glob. Cum arată paradisul unde fiecare cameră a costat 7 milioane de dolari

 

Citiţi articolul integral pe www.promotor.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO