Auto

PwC: Industria auto a adus investiţii mai mari, salarii mai mari şi locuri de muncă în vestul ţării

PwC: Industria auto a adus investiţii mai mari, salarii...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

22.11.2018, 15:03 730

Investiţiile străine directe în cele 4 judeţe din regiunea de vest a ţării - Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin - s-au dublat între 2008 şi 2016, ajungând la 5,6 miliarde de euro, mare parte dintre acestea fiind concentrată în sectorul automotive. 

Dintre acestea, cele mai multe investiţii străine directe au fost atrase de judeţul Timiş (3,5 miliarde de euro) şi de judeţul Arad (1 miliard de euro), arată o analiză a PwC România prezentată în cadrul unei conferinţe dedicată sectorului auto desfăşurată joi la Timişoara..

„Practic, acest sector este motorul dezvoltării regiunii şi, am putea spune, al întregii ţări, având în vedere că industria auto are o pondere de 13% în formarea PIB-ului României şi o contribuţie încă şi mai însemnată din exporturi”, a declarat Monica Biota, partener de audit şi coordonatorul biroului PwC România din Timişoara.

Această concentrare de investiţii străine a atras cu sine majorarea susţinută a PIB-ului regiunii de vest, cu aproape 27% între 2008 şi 2018, precum şi niveluri salariale mai ridicate, salariul mediu net în judeţul Timiş în anul 2017 spre exemplu (2.562 de lei) fiind cu 25% peste media naţională (2.061 lei). De asemenea, în timp ce populaţia României s-a redus cu aproximativ 5% în ultimii 10 ani, iar resursele de muncă cu 9%, populaţia judeţului Timiş a crescut cu 4%, de la 720.000 de persoane la aproximativ 750.000, numărul de angajaţi crescând în acelaşi ritm, în vreme ce numărul şomerilor la nivelul întregii regiuni de vest a scăzut cu 45% în acelaşi interval.

În schimb, judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara au niveluri salariale sub media naţională, ceea ce le face atractive din punct de vedere al costurilor salariale pentru investitorii interesaţi să-şi extindă capacitatea de producţie. „Pentru a încuraja dezvoltarea economică în aceste două judeţe, un rol foarte important îl joacă îmbunătăţirea infrastructurii de transport, în aşa fel încât investitorii să aibă confortul că pot să-şi livreze în timp cât mai scurt producţia destinată în mare parte pieţei din Uniunea Europeană”, a precizat Andreea Mitiriţă, partener de taxe, PwC România şi coordonatoarea echipei de consultanţă fiscală de la biroul din Timişoara.

Analiza PwC arată că judeţul Timiş se situează pe locul 4 la nivel naţional în privinţa cererii de forţă de muncă, în vreme ce judeţul Arad este pe ultimul loc la nivel naţional în privinţa ofertei de forţă de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO