Auto

Raport de forţă în "Rabla": Un tractor cumpărat la 256 de maşini

Raport de forţă în "Rabla": Un tractor cumpărat la 256 de maşini

Autor: Bogdan Alecu

09.09.2010, 23:46 73

AdministraŢia Fondului pentru Mediu va modifica începând de anulviitor programul "Rabla" pentru tractoare pentru a implementa şi încadrul acestuia sistemul de tichete valorice, potrivitdeclaraţiilor lui Gheorghe Popescu, preşedintele AFM.
Această decizie a fost adoptată în condiţiile în care în primajumătate a acestui an nu s-au casat decât 152 de tractoare, iarprogramul a fost oprit în urmă cu două luni. Potrivit programuluiactual, cei care casau un utilaj agricol primeau o primă de casarede până la 17.000 de lei, echivalentul a 4.000 de euro, sau maxim50% din valoarea utilajului nou. În cazul firmelor, valoarea primeide casare nu poate depăşi 40% din valoarea tractorului nou.
"De anul viitor luăm în calcul să implementăm siste­mul de vouchereşi în cazul trac­toarelor. Cel mai pro­babil vom discuta de ova­loare mai mică a vouche­relor, dar cu o valoare cumu­lată maimare", a declarat Gheorghe Popescu. Dacă în cazul maşinilor suntfoarte pu­ţine persoane care deţin trei "rable", în sistemulagri­col sunt multe companii care deţin mai multe tractoare vechi,care ar putea fi înlocuite de unul nou mai performant.
În ceea ce priveşte programul pentru stimularea înnoirii par­culuiauto, în acest an numărul voucherelor emise se va opri la 190.000de tichete şi nu va ajunge la 200.000, aşa cum era programat înurmă cu câteva luni.
În intervalul 18 februarie - 30 august, AFM a emis aproa­pe 188.200de vouchere către unităţile REMAT, în con­diţiile în care până laaceeaşi dată s-au casat aproape 166.000 de maşini mai vechi de zeceani. Firmele au avut o participaţie scă­zută în cadrul programului,către acestea fiind emise 1.230 de tichete, adică mai puţin de 1%din totalul maşinilor casate.
Până în prezent prin programul "Rabla" s-au achizi­ţio­nat peste39.000 de maşini noi, dintre care 17.600 de mo­dele Dacia produsela Mioveni, potrivit statisticilor AFM.
"Programul "Rabla" va exista şi anul viitor şi va funcţiona tot pesistemul voucherelor. Nu s-a stabilit încă bugetul alocat, deci nuputem spune câte tichete valorice vor fi emise în 2011", a spuspreşedintele AFM, care a subliniat că este puţin probabil ca şianul viitor să existe un volum la fel de mare ca anul acesta, încondiţiile în care numărul de maşini casate este în scădere, deciimplicit este o cerere mai mică.
În prezent în piaţă se tranzacţionează în continuare aproape 50.000de tichete cu o valoare nominală de 3.800 de lei, valabilă până în23 noiembrie. Potrivit preşedintelui AFM nu s-a luat o decizie cuprivire la o posibilă extindere a termenului de valabilitate altichetelor.

AFACERI DE LA ZERO