Auto

Renault ar putea ceda producătorul de autoturisme Lada statului rus pentru o rublă

Renault ar putea ceda producătorul de autoturisme Lada...

Autor: Daniel Belu

27.04.2022, 18:25 8003

Renault ar putea transfera pachetul majoritar de acţiuni pe care îl deţine în cadrul producătorului auto rus AvtoVaz către un institut de cercetare auto de stat, ceea ce reprezintă, în esenţă, o naţionalizare a unităţii de către guvern, conform Bloomberg.

NAMI, care se află în subordinea Ministerului rus al Industriei, ar urma să cumpere pachetul de acţiuni pentru o rublă (0,01 dolari), dar ar oferi Renault o opţiune de cinci sau şase ani pentru a-l răscumpăra, a declarat Ministerul Industriei într-un e-mail, confirmând un raport al Interfax.

În plus, se aşteaptă ca Renault să îşi transfere acţiunile deţinute la uzina auto Avtoframos din Moscova către guvernul oraşului, a precizat ministrul.

Un purtător de cuvânt al Renault a refuzat să comenteze aceste informaţii.

Renault a oprit operaţiunile la uzina de la Moscova în martie şi a luat în considerare un transfer al pachetului majoritar de acţiuni AvtoVaz către un investitor local ca o modalitate de a ieşi din ţară. Directorul financiar Thierry Pieton a declarat săptămâna trecută că discuţiile cu Rusia privind AvtoVaz progresează.

Constructorul auto francez este cea mai vizibilă companie din rândul producătorilor de autovehicule în Rusia, datorită pachetului majoritar de acţiuni (68%) pe care îl deţine la producătorul de maşini Lada, AvtoVaz, care este şi cel mai mare producător auto din ţară. Renault şi-a evaluat operaţiunile din Rusia, a doua sa piaţă ca mărime la 2,2 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari), inclusiv fondul comercial, la sfârşitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO