SUV-ul Bigster, care intră în producţie la Mioveni spre finalul anului alături de alte două noi modele compacte, va duce Dacia la un business global de peste 20 de miliarde de euro.
Miza este ca România să atragă o cotă cât mai mare din noul business generat de maşinile mai scumpe care vor intra în portofoliul mărcii. „Vom dubla cifra de afaceri a Dacia până în 2030. Vorbim aici de un mix - creştere de volume, dar şi modele noi. Pe măsură ce vom intra în segmentul C, cu alte două modele pe care le-am anunţat, în afară de Bigster, preţul mediu va creşte şi implicit acestea vor genera venituri mai mari. În 2024 ne aşteptăm să avem o stabilitate a volumelor, pentru ca din 2025, odată cu Bigster, să continuăm creşterea mai accelerată", a spus Xavier Martinet, senior-VP, responsabil de marketing, vânzări şi operaţiuni pentru Dacia.
În cadrul unei videoconferinţe marca Dacia a înregistrat o creştere a vânzărilor de 4% vs. S1/2023, până la 309.816 unităţi şi rămâne în top 10 al mărcilor cele mai vândute din Europa. Sandero este modelul cel mai vândut la nivel european. Mai mult, Sandero este şi singurul cu o creştere puternică în această perioadă, de 19%, în timp ce Duster urca cu 1,7% în S1, iar Spring a punctat o înjumătăţire a volumelor.
"Am spus de la început de an că în 2024 vom avea o creştere de 3-4%, adică de circa 680.000 de unităţi Dacia. Anul viitor vom avea o creştere mai puternică, datorită lui Bigster, iar alte modele vor veni în completarea gamei în 2026 şi 2027. Cum vor evolua volumele mai departe, rămâne de văzut deoarece piaţa europeană nu a revenit la volumele de dinainte de pandemie. În 2019 Dacia avea vânzări de 735.000 de unităţi, produse în România şi Maroc. Acum mai avem şi Bursa în Turcia unde vom produce Renault Duster şi implicit aici putem urca volumele fără noi extinderi. După ce ajungem la 800.000 - 900.000 de unităţi, atunci vom putea vorbi despre noi investiţii industriale", a subliniat Xavier Martinet.