Auto

România rămâne alături de ţările PIGS în topul scăderii pieţei auto

România rămâne alături de ţările PIGS în topul scăderii pieţei auto

Autor: Bogdan Alecu

17.06.2011, 16:39 400

Înmatriculările de autoturisme auînregistrat o scădere de 12% pe piaţa locală în primele cinci luniale acestui an, faţă de perioada similară a anului trecut, potrivitstatisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile(ACEA), la un nivel de aproape 23.200 de unităţi.

Singurele ţări în care vânzările de maşini au scăzut mai puternicdecât n România au fost în aşa-zisele ţări "PIGS" - Portugalia,Italia, Grecia şi Spania, cea mai afectată fiind Grecia, cu oscădere de 45% la 45.500 de unităţi. Inclusiv Ungaria, care anultrecut "concura" cu România la scădere, a revenit pe creştere înprimele cinci luni ale acestui an. "Campioanele" în ceea cepriveşte înmatriulările de maşini sunt ţările baltice, Letonia,Lituania şi Estonia, toate înregistrând creşteri de peste 100%, darniciuna la peste 6.200 de unităţi.

Dacia şi-a menţinut cota de piaţăîn Europa la 1,8% în primele cinci luni, cu un volum de 107.500 deautoturisme, în scădere cu 2,6% faţă de perioada similară a anuluitrecut. Totodată, ca şi în anii anteriori Dacia a avut o evoluţiemai bună decât Renault, brandul francez înregistrând în acelaşiinterval o scădere de peste 9% ceea ce i-a adus o pierdere a coteide piaţă de la 8,6% la 7,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO