Companiile au nevoie de o posibilitate de a accesa mai facil programul Rabla, sau de un cadru în care să-şi reînnoiască flotele cu maşini electrice, în contextul în care vehiculele care parcurg anual mai mulţi kilometri au şi cel mai mare impact asupra mediului.
„Este necesar un program dedicat impulsionării achiziţiei de maşini electrice din partea companiilor. Rabla are o limită şi de buget şi de accesibilitate pentru companii în acest moment, aşadar trebuie alături de autorităţi să identificăm măsuri care să impulsioneze achiziţia de electrice şi pe volume mai mari. Un punct important este achiziţia de vehicule comerciale verzi, unde programul Rabla este extrem de limitat, deşi acestea parcurg cei mai mulţi kilometri anual“, a spus Roxana Capătă, managing director Ford România Services. Executivul se aşteaptă ca în 2025 cota de piaţă a electricelor să ajungă la 13-14% din vânzările de autoturisme, aproape dublu faţă de 2024 odată cu creşterea primei Rabla pentru electrice de la 5.100 la 7400 de euro, iar Puma Gen-E, primul autoturism electric produs la Craiova poate acţiona drept un vector de creştere, aşa cum a fost şi Ford Transit Courier în cazul utilitarelor
“Ţinta Ford este să fie în top trei mărci vânzări de maşini electrice în 2025. Puma Gen E va fi numărul unu în segmentul ei şi vedem deja un apetit crescut din partea clienţilor pentru versiunea electric”, a subliniat Roxana Capătă.