Auto

Schimbări majore în Alianţa Renault-Nissan: Producătorul francez va renunţa la 28,4% din acţiunile Nissan în favoarea unui trust, păstrând doar 15% participaţie, la fel ca Nissan, pentru a avea un ”echilibru”

Schimbări majore în Alianţa Renault-Nissan:...

Autor: Ştefan Stan

30.01.2023, 10:01 103

Renault şi Nissan au ajuns la un acord care va pune egal între cele două entităţi, eliminând un dezechilibru care a afectat în mod constant alianţa de 24 de ani dintre producătorii auto, scrie FT. 

Grupul francez Renault îşi va reduce participaţia de 43% din acţiunile Nissan din Japonia la 15% prin transferul a 28,4% din acţiuni către un trust francez, unde drepturile de vot vor fi "neutralizate" pentru majoritatea deciziilor, au declarat luni grupurile.

Renault va vinde acţiunile atunci când va fi "potrivit din punct de vedere economic" şi nu are "nicio obligaţie" de a renunţa la ele într-un anumit interval de timp. Între timp, Nissan îşi va păstra participaţia de 15% la Renault, ca parte a acordului, şi va obţine drepturi de vot pe care le-a solicitat de mult timp.

Negocierile erau în curs de desfăşurare de luni de zile, iar detaliile finale nu au fost stabilite nici măcar cu câteva ore înainte de publicarea declaraţiei, potrivit unor persoane familiare cu discuţiile.

Pe lângă reorganizarea acţionariatului, acordul include şi un acord prin care Nissan va investi în divizarea unităţii de vehicule electrice a Renault cu o participaţie minoritară şi mai multe noi planuri de producţie comună.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO