Auto

Schimbări pentru companiile de ride-sharing: Platformele digitale trebuie să plătească la fiecare 24 de luni o taxă de 100.000 de lei

Schimbări pentru companiile de ride-sharing: Platformele...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

22.10.2019, 13:26 180

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care OUG privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto se modifică. Deputaţii au inclus prevederea ca operatorul platformei digitale să plătească la bugetul de stat 100.000 de lei o dată la doi ani.

Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 269 de voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, cu amendamente admise de comisiile de specialitate.

Ordonanţa prevede că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale va emite avizul tehnic pentru platforma digitală în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea documentaţiei complete.

Deputaţii comisiilor pentru Transporturi şi Tehnologia Informaţiei au inclus un amendament care prevede că avizul tehnic pentru platformele digitale va avea o valabilitate de 24 luni. În forma actuală a ordonanţei, avizul are o valabilitate de 12 luni.

Deputaţii au eliminat prevederea din ordonanţă prin care avizul tehnic pentru platformele digitale, autorizaţia pentru transportul alternativ, precum şi copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ sunt eliberate înainte de 30 septembrie 2022.

Totodată, copia conformă a autorizaţiei pentru transportul alternativ se va elibera operatorului de transport alternativ autorizat numai pentru autoturismele deţinute în proprietate, închiriere sau comodat.

Un alt amendament prevede ca operatorul platformei digitale să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni. Forma în vigoare a ordonanţei prevede că operatorul trebuie să achite la bugetul de stat o taxă anuală în valoare de 50.000 lei.

Senatul a adoptat, ca prim for legislativ sesizat, proiectul de lege, cu amendamente preluate de Camera Deputaţilor.

Printre modificările admise de Comisia pentru comunicaţii şi tehnologia informaţiei este prelungirea perioadei de tranziţie a celor afectaţi de reglementările OUG la 1 februarie 2020. Termenul iniţial prevăzut era 1 noiembrie 2019.

Conform unui alt amendament admis de senatori, operatorul platformei digitale va trebui să aibă o filială înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin care se derulează activităţile comerciale în România.

Ordonanţa de Urgenţă care reglementează serviciile de ride-sharing a fost adoptată pe 25 iunie.

Potrivit OUG, pentru serviciile digitale de ridesharing maşinile acceptate pot avea o vechime de până la 15 ani. De asemenea, este acceptată şi achitarea cursei conform calculelor platformei, prin GPS, fără a fi verificată metrologic – ceea ce nu este valabil pentru taxiuri.

Proiectul de lege va merge la Preşedintele României pentru promulgare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO