Auto

Scumpiri la pompă sunt aşteptate în România: Preţul petrolului Brent a depăşit pragul de 80 de dolari pe baril

Scumpiri la pompă sunt aşteptate în România: Preţul...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

17.05.2018, 15:01 682

Contractele futures intermediare ale petrolului american West Texas au crescut cu 29 de cenţi, la 71,78 de dolari/baril.

Perspectiva unei scăderi puternice a exporturilor de petrol iraniene în lunile următoare, din cauza sancţiunilor din SUA reînnoite ca urmare a deciziei preşedintelui Donald Trump de a se retrage de la un acord nuclear cu Teheran, a ridicat preţurile petrolului în ultimele săptămâni.

În România, pericolul scumpirii carburanţilor, pe fondul creşterii cotaţiilor internaţionale la petrol, este semnalat inclusiv de Banca Naţională. „Principalele influenţe (n.n.- în sensul creşterii inflaţiei) provin din majorările semnificative din ultimele luni ale preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale, precum şi din accelerarea creşterii preţului combustibililor, în condiţiile ascensiunii cotaţiilor petrolului şi ale reintroducerii supraaccizei la carburanţi”, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a CA al BNR din 7 mai.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat la începutul acestei luni decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”.

Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru.

„După consultări cu aliaţii, îmi este clar că acest Acord nu poate împiedica activităţile atomice iraniene. Anunţ astăzi retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian”, a afirmat Donald Trump.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO