Auto

Studiu: România are mulţi angajaţi în industria auto, dar salariul mediu net nu depăşeşte 650 euro, sub majoritatea ţărilor din regiune

Doar angajatorii din Bulgaria şi Serbia oferă salarii mai mici decât cei din România, repectiv 606 şi 512 euro.

Doar angajatorii din Bulgaria şi Serbia oferă salarii mai mici decât cei din România, repectiv 606 şi 512 euro.

Autor: Roxana Rosu

18.09.2019, 15:57 375

„Industria auto este foarte eterogenă, cu mulţi angajaţi din zona blue collar sau entry level care câştigă salarii aferente, dar şi cu un număr important de specialişti, unii pe segmente de nişă, care sunt plătiţi foarte bine şi care cresc mult media industriei. În orice caz, acest sector rămâne unul dintre cele mai active în privinţa angajărilor, chiar dacă nu este şi cel mai atrăgător din punctul de vedere al salariilor“, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

La nivelul regiunii, Estonia este ţara cu cele mai mari salarii din industria auto, respectiv 1.205 euro lunar.

Locurile următoare sunt ocupate de Cehia, cu o medie salarială netă lunară de 1.052 de euro, Letonia şi Slovacia (965, respectiv 952 de euro).

Cehia şi Slovacia sunt ţările europene cu cei mai mulţi angajaţi în industria auto, raportat la populaţia totală, iar România este pe locul al cincilea.

Lituanienii care lucrează în domeniul auto au salarii medii nete de 900 de euro pe lună, în Ungaria media ajunge la 883 de euro, iar în Croaţia la 702 euro. Doar angajatorii din Bulgaria şi Serbia oferă salarii mai mici decât cei din România, repectiv 606 şi 512 euro.

Cifra de afaceri a industriei auto locale, valoare care include atât businessul Dacia, cât şi cel al Ford şi al celor peste 400 de producători de componente, a urcat anul trecut cu 20%, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor de Auto­mobile din România (ACAROM) la 28 de miliarde de euro. Acesta este cel mai mare salt din ultimii şapte ani.

În plus, companiile au continuat anul trecut recrutările, iar numărul salariaţilor din industria auto a urcat cu 5%, de la 222.000 de angajaţi în 2017 la 230.000 anul trecut.

 

 

 

 

România este una dintre ţările europene cu cei mai mulţi angajaţi în industria auto, raportat la populaţia totală, dar salariul mediu net nu depăşeşte 650 euro pe lună, sub celelalte state din regiune, cu excepţia Serbiei şi Bulgariei, arată datelor oferite de comparatorul salarial Paylab, citate de eJobs.

”Industria auto este foarte eterogenă, cu mulţi angajaţi din zona blue collar sau entry level care câştigă salarii aferente, dar şi cu un număr important de specialişti, unii pe segmente de nişă, care sunt plătiţi foarte bine şi care cresc mult media industriei. În orice caz, acest sector rămâne unul dintre cele mai active în privinţa angajărilor, chiar dacă nu este şi cel mai atrăgător din punctul de vedere al salariilor”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO