Auto

Taximetriştii din Timişoara, în grevă japoneză pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Uber

Taximetriştii din Timişoara, în grevă japoneză...

Autor: Adriana Mit, Mediafax

30.03.2018, 12:38 507

Sute de taximetrişti de la toate companiile din Timişoara sunt în grevă japoneză, începând de vineri, pe o perioadă nedeterminată. Astfel, taximetriştii au prins de oglinzile maşinilor banderole albe, iar pe geamuri au lipit afişe cu mesajul “Solidari cu taximetriştii europeni”, pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de Uber.

“Este organizată o grevă japoneză începând de astăzi (n.r. vineri), pentru a atrage atenţia asupra respectării Legii 38, legea taximetriei. Toată lumea care face transport public de persoane în regim de taxi, ceea ce face şi Uber, trebuie să respecte această lege: maşini autorizate, case de marcat, şoferi cu atestate”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Tudor Peşteleu, patronul Tudo, cea mai mare companie de taxi din Timişoara.

De asemenea, taximetriştii din Timişoara s-au organizat într-o asociaţie, în urmă cu aproximativ două săptămâni, şi intenţionează să dea compania Uber în judecată, la fel cum au procedat taximetriştii din Cluj-Napoca.

“Suntem în grevă japoneză, dar şi alături de taximetriştii europeni. Ieri (n.r. joi), taximetrişti din Spania şi din Franţa s-au dus special până la Bruxelles, au blocat Aeroportul Internaţional din Bruxelles şi clădirea CEO, a Tribunalului European, pentru că CEO nu face nimic şi nu dă o directivă sau un ultimatum pe toată Comunitatea Europeană în ceea ce priveşte Uber. Noi facem greva pentru că nu se soluţionează nimic pe plan local şi vrem să tragem un semnal de alarmă asupra autorităţilor şi suntem solidari cu taximetriştii din Europa”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Constantin Rădulescu, taximetrist din Timişoara.

Mai multe persoane au fost audiate de poliţiştii din Timişoara, la sfârşitul lunii ianuarie, în urma unui scandal izbucnit între mai mulţi taximetrişti şi câţiva şoferi de la Uber, care s-au bătut şi s-au urmărit în trafic, fiind nevoie de intervenţia jandarmilor şi a mascaţilor.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, în urma scandalului dintre taximetrişti şi şoferii de la Uber, au fost audiate 15 persoane, iar 45 au fost amendate cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. De asemenea, au fost depuse trei plângeri de către persoanele agresate, fiind deschise dosare penale pentru tulburarea liniştii publice, loviri şi alte violenţe.

A doua zi după scandal, aproximativ 100 de taximetrişti au ieşit pe străzile Timişoarei, într-un protest spontan, pentru a-şi exprima dezacordul faţă de acest mod de transport persoane, care le ia din clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO