• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Auto

Tesla a fost scoasă din indicele S&P 500 ESG. Elon Musk reacţionează pe Twitter

Tesla a fost scoasă din indicele S&P 500 ESG. Elon Musk reacţionează pe Twitter

Autor: Dorin Oancea

19.05.2022, 09:09 95

Un director executiv al S&P Dow Jones Indices a declarat pentru Reuters că a eliminat producătorul de automobile electrice Tesla Inc. din indicele S&P 500 ESG, care este foarte urmărit, din cauza unor probleme, scrie Reuters.

Problemele invocate includ acuzaţii de discriminare rasială şi accidente legate de vehiculele cu pilot automat, iar CEO-ul Tesla, Elon Musk, a răspuns cu tweet-uri dure, inclusiv că "ESG este o înşelătorie".

În cadrul modificărilor, care au intrat în vigoare la 2 mai, indicele de sustenabilitate a adăugat, de asemenea, Twitter Inc. şi rafinăria de petrol Phillips 66, şi a renunţat la Delta Air Lines şi Chevron Corp, potrivit unui anunţ.

Dezbaterile cu privire la modificările aduse indicelui reflectă o dezbatere mai amplă cu privire la parametrii utilizaţi pentru a evalua performanţa corporativă în ceea ce priveşte aspectele de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG).

Tesla a devenit cea mai valoroasă companie din industria auto prin pionieratul în domeniul vehiculelor electrice şi prin extinderea în domeniul stocării bateriilor pentru reţelele electrice şi sistemele de energie solară.

Printre factorii care au contribuit la ieşirea sa din indice se numără lipsa publicării de către Tesla a unor detalii legate de strategia sa de emisii reduse de dioxid de carbon sau de codurile de conduită în afaceri, a declarat, într-un interviu, Margaret Dorn, şefa indicilor ESG pentru America de Nord din cadrul S&P Dow Jones Indices.

Chiar dacă produsele Tesla ajută la reducerea emisiilor care încălzesc planeta, a spus Dorn, celelalte probleme şi lipsa de informaţii ar trebui să ridice îngrijorări pentru investitorii care doresc să judece compania în funcţie de criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG).

Reprezentanţii Tesla nu au răspuns imediat la întrebări. Compania a numit anterior metodologiile ESG "fundamental defectuoase".

Musk a scris pe Twitter că "Exxon este cotată în top zece cele mai bune din lume pentru mediu, social şi guvernanţă (ESG) de către S&P 500, în timp ce Tesla nu a intrat pe listă! ESG este o înşelătorie. A fost transformată în armă de către falşi războinici ai justiţiei sociale".

Întrebat în legătură cu tweet-ul, un reprezentant al furnizorului de indici a declarat că Musk s-ar fi putut referi la o listă de pe o postare de pe blogul companiei cu cei mai mari 10 constituenţi după capitalizarea de piaţă a indicelui S&P 500 ESG după eliminarea Tesla şi a altora. Lista "nu este "un clasament al celor mai bune companii în funcţie de scorul ESG", a spus reprezentantul.

Exxon reprezintă acum 1,443% din indice, iar Apple Inc are cea mai mare pondere, cu 9,657%.

Printre alte mari agenţii de rating ESG, MSCI Inc acordă Tesla un rating ESG "mediu", în timp ce unitatea Sustainalytics a Morningstar Inc acordă Tesla un rating de "risc mediu", potrivit site-urilor web ale firmelor.

Miercuri, un organism de reglementare în domeniul siguranţei din SUA a deschis o anchetă specială privind un accident produs de Tesla luna aceasta în California, printre cele peste 30 de accidente investigate care implică sisteme avansate de asistenţă pentru şoferi.

În februarie, o agenţie a statului California a dat în judecată Tesla după acuzaţiile unor muncitori de culoare potrivit cărora compania a tolerat discriminarea rasială la o fabrică de asamblare, adăugându-se astfel la afirmaţiile făcute în alte câteva procese.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787