Dacia Bigster rescrie complet “reţeta” Dacia la 20 de ani de la relansarea mărcii româneşti pe piaţa europeană. În 2005, la câteva luni de la debutul Logan în România Renault deja testa piaţa europeană. Logan venea cu elemente, motoare şi dotări de la vechi modele Renault, totul ambalat însă cu un nou suflu. N-avea ABS, filtru de polen, geamuri electrice, dar era “maşina de 5.000 de euro” – care costa puţin peste 6.000 de euro atunci. Multe dintre echipamentele standard pe alte maşini erau eliminate de pe Logan pentru considerente de preţ şi mentenanţă.
La 20 de ani Bigster este la polul opus. Vine în premieră cu un motor complet nou, hibridul de 155 CP cu un propulsor pe benzină de 1,8 litri, proiectat în România dar produs în Turcia şi Spania. Vine cu faruri LED, jante pe 19 inchi, plafon panoramic cu trapă, hayon portbagaj acţionat electric, guri de ventilaţie spate şi cotiere confortabile atât pentru locurile din faţă, cât şi pentru cele din spate.
Bigster, parte din Renaulution
Bigster face parte din pariul lui Luca de Meo, care după ce a venit la conducerea Grupului Renault, cel mai încântat a fost de Dacia şi performanţele financiare ale brandului românesc. Dacă în era lui Ghosn Dacia era limitată la clasa mică şi dotările erau restrânse ca număr, Luca de Meo a dat frâu liber – SUV compact, alte două viitoare modele compacte pe lângă gama existentă. Atunci, în 2020 Bigster a fost prezentat drept concept, dar unul foarte similar cu versiunea de serie. Şi aşa a fost.
Bigster, în premieră, nu oferă aproape niciun semn că s-au făcut reduceri de costuri. Chiar şi la Duster III mai sunt vizibile astfel de soluţii, însă la Bigster singurele elemente care “trădează” latura practică sunt plasticele tari din interior. Dar tot acestea au rolul de a fi practice, uşoare şi facil de curăţat, pentru că nimeni nu conduce pipăind bordul sau feţele de uşi.
Bigster vs. Duster
Bigster este mai mult decât un Duster alungit. Caroseria este înaltă şi mai lungă, bara faţă are un design diferit, la fel şi grila. Dacia a pariat până acum pe spaţiu, iar folosind aceeaşI platformă cu Duster, nu putea să vină cu o lăţime mai mare, dar cu o lungime, da.
Lăţimea noului Bigster este de 1,81 metri, iar lungimea este de 4,57 metri, depăşind multe dintre modelele concurente. De ce? Pentru că Bigster vine cu un portbagaj de 702 litri, valori pe care doar unele modele Skoda le mai oferă.
Cine cumpără un SUV compact, plătea cel puţin 30.000 de euro în urmă cu 4-5 ani, iar acum poate plăti şi peste 40.000 de euro - în Europa de Vest. În România însă, în cele mai multe cazuri mărcile de volum vin cu oferte speciale care duc SUV-urile compacte tot sub pragul de 30.000 de euro, cu ajutorul discounturilor.
Cine plăteşte peste 20-30 de mii de euro, doreşte un plus de confort – şi îl are. Bigster este cu doi decibeli mai silenţios în interior decât un alt model Dacia datorită geamurilor mai groase şi a parbrizului izolat fonic. Acest lucru se simte la drum lung, iar maşina este mai silenţioasă decât un Duster similar.
Cum arată interiorul
La interior versiunile de top vin cu consola înaltă între scaune, întocmai cum este de aşteptat din partea unui SUV compact. Versiunile entry vin cu una similară celei de pe Duster. În cazul celei de top, avem şi un compartiment refrigerat alături de o cotieră mare. Spre comparaţie, în 2010 primul Duster venea cu o cotieră after market prinsă direct cu şuruburi vizibile în plasticul consolei dintre scaune – scaune care ar fi putut fi mai confortabile, nu aceleaşi ca pe Duster.
Plafonul panoramic, hayonul electric, clima automată pe două zone şi mai ales gurile de ventilaţie pentru locurile spate vin să contribuie semnificativ la evoluţia lui Bigster faţă de alte modele Dacia. Dar sunt şi minusuri – scaunul şoferului este reglabil electric dar doar pentru spătar, nu şi faţă/spate, farurile LED nu sunt adaptive cu funcţie cornering, dar au fazălungă automată. Dacia cumva la acest capitol a rămas la un nivel similar cu modelele precedente, favorizând designul în detrimentul siguranţei – avem jante pe 19, plafon panoramic sau caroserie în două tonuri, dar faruri standard. Partea bună este că la Renault toate aceste minusuri sunt corectate, iar în gama constructorului francez sunt disponibile toate dotările. Tot la plus intră şi parbrizul încălzit, contribuind semnificativ la creşterea confortului pe timp de iarnă.
Drive-test
Testul internaţional s-a derulat în Franţa, lângă Marsilia, cu motorizarea Hybrid 155 cu motorul pe benzină de 1,8 litri, patru cilindri alături de un motor electric de 50 CP plus unul de pornire/generare de înaltă tensiune plus un acumulator de 1,4 kWh. Sistemul hibrid este cuplat la o cutie de viteze fără ambreiaj, cu patru trepte pentru motorul termic şi două pentru sistemul electric. Cu acest sistem maşina poate accelera de la 0 la 100 km/h în 9,7 secunde şi poate rula cu cel mult 180 km/h. Nivelul emisiilor de CO2 este de 104 g/CO2/km, faţă de 112 în cazul sistemului hibrid de pe Duster.
Cum se conduce
Bigster urmează linia Dacia – mizează pe confort cu ajutorul unei suspensii care filtrează cele mai multe dintre denivelări, dar şi cu o direcşie care de asemenea, oferă o senzaţie uşor artificială. Dar miza o reprezintă confortul şi eficienţa, nu spotivitatea, motiv pentru care virajele nu trebuie abordate cu viteză prea mare deoarece lăţimea de 1,81 m nu ajută la creşterea stabilităţii. Avantajul? Greutatea de numai 1,57 tone, cu 22 kg peste un Duster, dar cu mult mai puţin faţă de concurenţă care de obicei pleacă de la peste 1,8 tone.
Avantajul sistemului este este consumul redus - în timpul testului derulat într-o zonă deluroasă, urban şi extraurban, cu limite între 30 şi 100 km/h, consumul indicat de computerul de bord era de 4,8 litri/100 km, puţin peste cel mediu oficial de 4,6 litri/100 km.
Preşul de pornire pentru Bigster pleacă oficial de la 23.000 de euro – versiunea Essential, TCe 140 şi urcă până la 29.500 de euro cu TVA pentru versiunea hibridă şi echipare de top. 4x4 este la fel ca şi pe Duster TCe 130, care pleacă de la 26.900 de euro. Dacia s-a aliniat însă şi mărcilor de import, iar odată cu livrările au apărut şi discounturile – astfel încât preţul de pornire cu Rabla coboară la 19.900 de euro, iar hibridul de top de la 25.900 de euro, cu prima Rabla inclusă.