Auto

Ţi-ai cumpărat maşină între 1 iulie 2008 şi 31 dec. 2011? S-ar putea să ai bani de recuperat de la stat

Ţi-ai cumpărat maşină între 1 iulie 2008 şi 31 dec. 2011? S-ar putea să ai bani de recuperat de la stat

Autor: Bogdan Alecu

17.01.2012, 00:07 8997

De săptămâna aceasta cei care şi-au înmatriculat în România un automobil după data de 1 iulie 2008 şi au achitat la acea vreme o taxă mai mare decât cea intrată de vineri în vigoare îşi pot acum recupera diferenţa. Cererile vor fi rezolvate în cel mult 45 de zile.

Guvernul estimează că plăţile totale către proprietarii de maşini care vor solicita restituirea unor diferenţe din taxa auto nu vor depăşi 200 milioane lei, potrivit ministrului mediului Laszlo Borbely.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Conform normelor de aplicare, proprie­tarii de maşini care consideră că taxa auto plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din noul sistem de calcul pot cere statului restituirea diferenţei. Procedura se află însă sub influenţa Codului de Procedură Fiscală, care stabileşte că suma de restituit va fi redusă prin compensare cu eventuale datorii fiscale neachitate de aceştia.

Acelaşi sistem de compensare, prevăzut de Codul de Procedură Fiscală, va fi valabil şi la restituirea valorii reziduale a taxei, când autovehiculul este scos din parcul auto naţional, se arată în proiectul normelor privind aplicarea noului sistem al taxei de poluare auto.

Noua taxă prezintă şi anumite "goluri" precum simplul caz al unui posesor de Logan şi unul de Audi. Spre exemplu, cine a achizi­ţionat un Logan în 2006 şi vrea să-l vândă acum trebuie să ţină cont că viitorul proprie­tar va trebui să achite o taxă de aproximativ 1.300 de euro pentru a-l înmatricula pe numele său. Cine şi-a adus însă în 2007 un Audi A3 din Germania, cu an de fabricaţie tot 2006, a plătit atunci o taxă de sub 200 de euro. Astfel, cu toate că între cele două este o diferenţă de doar câteva luni, diferenţa dintre taxele de poluare ale celor două maşini depăşeşte nivelul de 1.000 de euro.

Prin noul sistem de calcul al taxei auto Guvernul mizează pe o balanţă financiară pozitivă a Fondului pentru Mediu, prognozând o creştere cu 336 milioane lei a veniturilor, prin impunerea la plată a tuturor autovehiculelor înmatriculate înainte de ianuarie 2007 şi în străinate după data intrării în vigoare a noii legi, şi o scădere de doar 240 milioane lei a sumelor de încasat, ca efect al reducerea valorii taxei.

Persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire însoţită de:

  • Documentul doveditor al plăţii taxei de poluare pentru autoturisme - chitanţa fiscală sau ordinul de plată şi extrasul de cont

  • Copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.

  • Plata sumei de bani care reprezintă diferenţa dintre cele două taxe de poluare se va face de către organul fiscal competent în contul bancar indicat de către solicitant în cererea de restituire sau la ghişeul Trezoreriei Statului în baza notei privind restituirea unor sume de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO